Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Πώς να διατηρείς τα φρούτα και τα λαχανικά σου φρέσκα


Όλοι μας δεν θέλουμε να πετάμε φαγητό, ειδικά τώρα που οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών έχουν εκτοξευθεί. Η λύση όμως είναι απλή:

 

με μερικά έξυπνα tips μπορείς να τα κρατήσεις φρέσκα **για διπλάσιο χρόνο** και να κάνεις meal prep χωρίς άγχος.

1. Κατάψυξη – Ο καλύτερος σύμμαχος
Για λαχανικά όπως πιπεριές, μανιτάρια, σπανάκι, φασολάκια και αρακά, η κατάψυξη είναι το ιδανικό μέσο για να παραμείνουν φρέσκα για πάνω από έναν μήνα.

Πιπεριές: Πλύσιμο, κόψιμο σε κομμάτια και φύλαξη σε σακουλάκι στην κατάψυξη.
Μανιτάρια: Καθαρίζουμε, κόβουμε και αποθηκεύουμε σε σακουλάκι.
Σπανάκι, φασολάκια, αρακάς: Πλύσιμο, στέγνωμα και κατάψυξη σε σακούλα τροφίμων.
Το ίδιο ισχύει και για μυρωδικά όπως μαϊντανός, άνηθος και δυόσμος.

2. Ψυγείο – Για καθημερινή φρεσκάδα
Ντοματίνια: Σε κλειστό τάπερ, διατηρούνται 1,5 εβδομάδα.
Αγγούρια & καρότα: Τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε σακουλάκι στα συρτάρια του ψυγείου (1-2,5 εβδομάδες).
Φράουλες: Άπλυτες σε γυάλινα βάζα, αντέχουν 5-6 ημέρες.
Ροδάκινα & νεκταρίνια: Σε κλειστό τάπερ, 4-5 ημέρες.

3. Σωστό πλύσιμο για μέγιστη υγιεινή
Τα απλά πλυσίματα δεν αρκούν για να αφαιρέσεις μικρόβια και φυτοφάρμακα. Ακολούθησε αυτό το trick:

Ξέπλυνε 2 φορές με νερό.
Στο τρίτο πλύσιμο, πρόσθεσε ξίδι και άφησέ τα 5-10 λεπτά.

Ξέπλυνε ελαφρά άλλη μια φορά.

Πηγή: e-howto.gr