Το πρόχειρο βραδινό σνακ δεν είναι απλώς μια κακή διατροφική συνήθεια, είναι συνταγή για μια νύχτα γεμάτη εφιάλτες
Αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση που να συνδέει τα γαλακτοκομικά με τους τρομακτικούς ύπνους, μια νέα έρευνα διαπίστωσε πως το πρόχειρο βραδινό σνακ, αλλά και τα γαλακτομικά και τα γλυκά, δεν είναι απλώς μια κακή διατροφική συνήθεια πριν τον ύπνο — είναι συνταγή για… εφιάλτες.
Ο νευροεπιστήμονας Tore Nielsen από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, που έχει μελετήσει σε βάθος τη διαδικασία των ονείρων, μαζί με την επιστημονική του ομάδα συγκέντρωσαν 1.082 φοιτητές ψυχολογίας από το Καναδικό Πανεπιστήμιο MacEwan, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα online ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες, τον ύπνο τους (διάρκεια και ποιότητα), τα όνειρα και τους εφιάλτες τους.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, εξέτασε επίσης κατά πόσο οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι συγκεκριμένες τροφές ή το χρονικό σημείο κατανάλωσης επηρεάζουν τον ύπνο ή τα όνειρά τους.
Παρότι μόνο το 5,5% των συμμετεχόντων πίστευε ότι το είδος της τροφής και η χρονική στιγμή που καταναλώνεται πριν τον ύπνο επηρεάζει τα όνειρα, η πλειοψηφία αυτών κατηγορούσε τα γαλακτοκομικά ή τις γλυκές τροφές. Συγκεκριμένα, το 31% απέδιδε τα ενοχλητικά ή αλλόκοτα όνειρα σε γλυκά ή επιδόρπια, ενώ το 22% τα συνέδεε με τα γαλακτοκομικά.
Η μελέτη αποκάλυψε και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: υπήρχε σαφής σύνδεση ανάμεσα σε δυσανεξία στη λακτόζη, τροφικές αλλεργίες και προβλήματα στον ύπνο ή εφιάλτες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα αέρια και οι πόνοι στο στομάχι διακόπτουν τον ύπνο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης και ανάκλησης ονείρων.
Αυτό δείχνει πως η αντιμετώπιση αυτών των δυσανεξιών και αλλεργιών μέσω αλλαγής στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, αλλά και τη γενικότερη ευεξία. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι κατανάλωναν τρόφιμα στα οποία είχαν δυσανεξία (όπως η λακτόζη), είχαν υψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη διαταραχής εφιαλτών.
«Οι εφιάλτες είναι χειρότεροι για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη που εμφανίζουν σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα και των οποίων ο ύπνος διαταράσσεται», εξηγεί ο Nielsen στο Science Alert και προσθέτει:
«Αυτό έχει λογική, γιατί γνωρίζουμε ότι άλλες σωματικές αισθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρα. Οι εφιάλτες μπορούν να είναι πολύ αποδιοργανωτικοί, ειδικά όταν επαναλαμβάνονται, επειδή συχνά ξυπνούν το άτομο με αρνητική ψυχική κατάσταση ή με φόβο, στερώντας ξεκούραση.»
Καλύτερες τροφές, καλύτερος ύπνος
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης πως όσοι τρώνε πιο υγιεινά (καλύτερες τροφές και πιο ελαφριά γεύματα τα βράδια) είχαν και καλύτερα όνερια. Αντίθετα, όσοι είχαν μια πιο πρόχειρη διατροφή (junk food και υπερφαγία το βράδυ), εμφάνιζαν πιο αρνητικά ή έντονα όνειρα.
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η μελέτη βασίζεται σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα από συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και δεν αποδεικνύει τις βιολογικές αιτίες του φαινομένου, αλλά μόνο τις υποκειμενικές εμπειρίες.
«Πρέπει να μελετήσουμε άτομα διαφορετικών ηλικιών, με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και τρόπους ζωής, για να δούμε αν τα ευρήματά μας ισχύουν ευρύτερα», λέει ο Nielsen και συμπληρώνει:
«Χρειαζόμαστε και πειραματικές μελέτες, για να διαπιστώσουμε αν οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να ανιχνεύσουν τις επιπτώσεις συγκεκριμένων τροφών στα όνειρα. Θα θέλαμε να τρέξουμε μια έρευνα όπου θα ζητήσουμε από άτομα να καταναλώσουν γαλακτοκομικά πριν τον ύπνο, σε σύγκριση με κάποια άλλη τροφή ελέγχου, για να δούμε αν αλλάζει ο ύπνος ή τα όνειρά τους».