Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Δροσερή πατατοσαλάτα με dressing γιαουρτιού


Το γιαούρτι υποστηρίζει την πέψη και συμβάλλει σε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Το γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών, συμβάλλοντας...  

 
στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Μας προσφέρει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος: υδατάνθρακες, λιπαρά, φώσφορο, άλλα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β. Είναι επίσης πλούσιο σε καλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 και τα μονοακόρεστα, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της φλεγμονής στον οργανισμό. Τα προβιοτικά που περιέχει ενισχύουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πέψη, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Τέλος, το ασβέστιο του γιαουρτιού υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των μυϊκών συσπάσεων στο έντερο, προάγοντας την υγιή πέψη. 

Υλικά (2 μερίδες)
  • 3 βραστές πατάτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2–3 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • ½–1 κούπα ωμά λαχανικά (πιπεριές, καρότο, μαϊντανός), ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Για τη σως

  • 2 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. λάδι
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες σε μεγάλα κυβάκια και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την πατατοσαλάτα στο ίδιο μπολ.
  • Βήμα 3: Σε ξεχωριστό σκεύος, ανακατεύουμε τα υλικά για τη σως και την ενσωματώνουμε στη σαλάτα, ανακατεύοντας απαλά.

Η σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο για 2–3 μέρες.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 240 kcal
  • Υδατάνθρακες: 36,9 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 9,6 γρ.
  • Λιπαρά: 7,0 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,5 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI