Με αφορμή την υπόθεση...
της Ειρήνης Μουρτζούκου που ομολόγησε τέσσερις δολοφονίες βρεφών, ανάμεσά τους η αδερφή της και τα δυο παιδιά της, ας θυμηθούμε τους serial killers που συγκλόνισαν την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
O serial killer με το ταξί
Ο συγκεκριμένος, λόγω του επαγγέλματος του (οδηγός ταξί), αναφέρεται σε αρκετά άρθρα που αφορούν την υπόθεση του νεαρού δολοφόνου της Κηφισιάς.
Ο Βακρινός μεγάλωσε στην επαρχία, αλλά ήρθε στην Αθήνα σε πολύ νεαρή ηλικία, λόγω της κακής σχέσης που είχε με τον αλκοολικό πατέρα του. Από πιτσιρίκι έκανε διάφορες δουλειές, μέχρι που το 1992 έγινε οδηγός ταξί.
Διέπραξε την πρώτη του δολοφονία σε ηλικία 25 ετών, το 1987, όταν σκότωσε με λοστό άτομο του κοντινού του περιβάλλοντος, το οποίο φιλοξενούσε σπίτι του.
Το όνομα του ήταν Παναγιώτης Γαγλίας και λίγο καιρό νωρίτερα είχε απειλήσει τον Βακρινό ότι θα τον καταγγείλει στην Αστυνομία, επειδή του είχε κλέψει μια καραμπίνα. Αφού τον σκότωσε, πέταξε το πτώμα του στην Εθνική Οδό Άργους-Τρίπολης.
Πέρασε τα επόμενα χρόνια χωρίς να εμπλακεί -τουλάχιστον από τα όσα έχουν γίνει γνωστά- σε κάποια άλλη δολοφονία. Όμως, στις 19 Νοεμβρίου 1993 παίρνει με το ταξί του την 28χρονη Αναστασία Σιμιτζή.
Κατά τη διάρκεια της κούρσας την πείθει να βγουν για ένα ποτό, αλλά στη συνέχεια, όταν αυτή αρνείται να κάνει έρωτα μαζί του, την καίει ζωντανή.
Εκείνη η μέρα σηματοδότησε την αρχή της τριετούς δράσης του. Μέσα σε αυτά τα χρόνια διέπραξε άλλες τρεις ανθρωποκτονίες: Αυτή ενός συναδέλφου του, με τον οποίο είχε τσακωθεί για την προτεραιότητα στην πιάτσα ταξί της Ελευσίνας και των αδερφών Σπυρόπουλου. Στους τελευταίους είχε πουλήσει ένα αυτοκίνητο και λίγες μέρες μετά, αποπειράθηκε να το κλέψει, χρησιμοποιώντας το δεύτερο κλειδί που είχε κρατήσει.
Οι νεαροί αποπειράθηκαν να τον σταματήσουν και τότε αυτός τους σκότωσε πυροβολώντας τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ήθελε να κλέψει το όχημα, για να επιτεθεί σε έναν -αγνώστων στοιχείων- μοτοσυκλετιστή, με τον οποίο είχε τσακωθεί πριν από λίγες ώρες, για την προτεραιότητα σε έναν δρόμο. Είχε κρατήσει τον αριθμό της πινακίδας του και είχε σκοπό να τον χτυπήσει με το αυτοκίνητο.
Τον Απρίλιο του 1997 συλλαμβάνεται, αλλά δεν προλαβαίνει να δικαστεί για τις πράξεις του, καθώς λίγες μέρες μετά βρέθηκε κρεμασμένος στις τουαλέτες των φυλακών Κορυδαλλού. Το «βιογραφικό» του περιλαμβάνει και τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας (το θύμα μίας εξ αυτών έμεινε ανάπηρο), ληστείες και εμπρησμούς.
Αικατερίνη Δημητρέα – Η «δηλητηριάστρια»
Έγινε γνωστή και ως η «δηλητηριάστρια της Μάνης». Η Αικατερίνη Δημητρέα ήταν η πρώτη Ελληνίδα κατά συρροή δολοφόνος. Η 42χρονη ήταν χωρισμένη και μεγάλωνε μόνη της την ανήλικη κόρη της στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Ο κόσμος έκανε λόγο για μια ήρεμη γυναίκα που δεν είχε προκαλέσει ποτέ προβλήματα με τη συμπεριφορά της.
Όμως, στην πορεία αποδείχτηκε πως κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά στο μυαλό της, αφού σχεδόν ξεκλήρισε την οικογένεια της. Όλα ξεκίνησαν στις 27 Μαΐου του 1962, όταν δηλητηρίασε την 80χρονη μητέρα της ρίχνοντας παραθείο στο φαγητό της. Ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας προήλθε από εμβολή καρδιάς και κανείς δεν υποψιάστηκε τη Δημητρέα.
Το ίδιο συνέβη και λίγους μήνες αργότερα, όταν και δηλητηρίασε με τον ίδιο τρόπο την ξαδέρφη της, μόνο που αυτήν τη φορά οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο θάνατος της νεαρής γυναίκας οφειλόταν σε κάταγμα στο κεφάλι που προκλήθηκε από την πτώση της στο πάτωμα.
Η 42χρονη στάθηκε τυχερή και στον τρίτο της φόνο. Χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια τακτική, για να βγάλει από τη μέση τον αδερφό της, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για ανακοπή καρδιάς.
Η τύχη τής γύρισε την πλάτη, όμως, όταν έδωσε έναν δηλητηριασμένο λουκουμά στον πεντάχρονο ανιψιό της. Ο μικρός έπεσε κατευθείαν στο έδαφος και εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα. Επίσημη αιτία θανάτου, η δηλητηρίαση και μοναδικός ύποπτος η θεία του, η οποία και συνελήφθη.
Η Δημητρέα ομολόγησε το έγκλημά της και πρόσθεσε πως είχε προσπαθήσει να δηλητηριάσει και άλλους συγγενείς της. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ήθελε να πάρει εκδίκηση από τους δικούς της για τον άσχημο τρόπο με τον οποίο της φέρονταν. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 10 Απριλίου του 1964.
Ο «δράκος του Σέιχ Σου»
Ίσως η πιο γνωστή υπόθεση πολλαπλών δολοφονιών στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ο Παγκρατίδης συνελήφθη και καταδικάστηκε για μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων και φόνων σε δασώδεις περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Εκτελέστηκε το 1968. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένουν αμφιβολίες για την ενοχή του, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ήταν εξιλαστήριο θύμα. Αν ήταν ο πραγματικός δράστης, πρόκειται για την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση serial killer στην Ελλάδα.
Ο «σατανιστής της Παλλήνης»
Ο 18χρονος Αθανάσιος Διάκος, μαζί με τον 17χρονο Μανώλη Δουρουντάκη, δολοφόνησαν δύο γυναίκες – την Άννα Ρουσάκη και την Αλεξάνδρα Βουλγαράκη – σε απομονωμένες περιοχές της Αττικής, στο πλαίσιο σατανιστικών τελετών.
Η υπόθεση αποκάλυψε την ύπαρξη περιθωριακών ψευδοθρησκευτικών ομάδων και συνδέθηκε με ευρύτερο ηθικό πανικό περί «σατανισμού» τη δεκαετία του ’90. Οι δράστες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.
Η «νοσηλεύτρια του θανάτου»
Γυναίκα εργαζόμενη σε νοσοκομείο της Καβάλας φέρεται να είχε εμπλακεί σε ανεξήγητους θανάτους ηλικιωμένων ασθενών.
Αν και δεν καταδικάστηκε ποτέ ως serial killer λόγω έλλειψης απτών αποδείξεων, η υπόθεση απασχόλησε έντονα τον Τύπο και δημιούργησε υπόνοιες για συστηματική, κατά συρροή δράση εντός υγειονομικής δομής. Η έρευνα έκλεισε χωρίς επίσημη παραπομπή.
Η υπόθεση Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη και κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών ανήλικων παιδιών της στην Πάτρα, από το 2019 έως το 2022. Η υπόθεση παραμένει υπό εξέλιξη.
Οι θάνατοι θεωρήθηκαν αρχικά ως παθολογικοί, όμως μεταγενέστερα ευρήματα (τοξικολογικά και ιατροδικαστικά) ανέτρεψαν την αρχική εικόνα. Αν καταδικαστεί για όλες τις περιπτώσεις, θα πρόκειται για την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση γυναικείας serial killer στην Ελλάδα.