Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη της φλεγμονής

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να φθείρει τον οργανισμό σιωπηλά, μέχρι τα συμπτώματα να αρχίζουν να γίνονται ορατά επηρεάζοντας την καθημερινότητα. Αν και... 

 

η φαρμακευτική αγωγή έχει τον ρόλο της, η διατροφή είναι ένα απλό και αποτελεσματικό σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση της.

Ορισμένα φυσικά συστατικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος και να στηρίξουν τη μακροχρόνια υγεία. Και το σημαντικότερο: Δεν πρόκειται για κάποιες ακριβές ή δυσεύρετες υπερτροφές, ούτε για υψηλού κόστους συμπληρώματα.

Οι πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι απλές, καθημερινές, που μπορείτε να τις έχετε εύκολα στην κουζίνα σας. Ακολουθούν οι 11 αποτελεσματικότερες, σύμφωνα με ειδικούς στο Yahoo Health.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει κερδίσει επάξια τη φήμη του. Το δραστικό του συστατικό, η κουρκουμίνη, έχει μελετηθεί για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο. Για καλύτερη απορρόφηση, συνδυάστε τον με μαύρο πιπέρι. Προσθέστε τον σε κάρυ, ρύζι ή smoothies. Είναι ένα από τα πιο δυνατά αντιφλεγμονώδη υλικά που μπορείτε να έχετε στο ντουλάπι σας.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ δεν περιορίζεται μόνο σε ροφήματα και γλυκά. Περιέχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, κυρίως τη γιντζερόλη, που βοηθά στη μείωση των μυϊκών πόνων και την ανακούφιση των αρθρώσεων. Επίσης, στηρίζει την πέψη και καταπραΰνει τη ναυτία. Τρίψτε το σε σούπες, σοτάρετε το σε stir-fry ή ανακατέψτε το σε smoothies για γεύση και οφέλη μαζί.

Μούρα

Μύρτιλα, φράουλες, βατόμουρα — όλα τα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Προστατεύουν τα κύτταρα και στηρίζουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Φάτε τα σκέτα, με γιαούρτι ή σε smoothies. Είναι από τους πιο εύκολους και γευστικούς τρόπους να προσθέσετε αντιφλεγμονώδη δράση στο πιάτο σας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, λάχανο και σέσκουλα είναι γεμάτα φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, C και K. Βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Καταναλώστε τα σε σαλάτες, σοτέ, σούπες ή smoothies.

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια είναι κορυφαίες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μειώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες και στηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αν δεν μαγειρεύετε ψάρια, επιλέξτε ποιοτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει την ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία δρα παρόμοια με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χωρίς τις παρενέργειες.

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα και καρύδια έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα για τις αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες. Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, φυτική πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά στοιχεία που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό. Μια μικρή χούφτα την ημέρα αρκεί. Δοκιμάστε τους ως σνακ, σε σαλάτες ή στο πρωινό σας, μαζί με γιαούρτι και φρούτα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε EGCG, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η τακτική του κατανάλωση βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων. Είναι επίσης καλή εναλλακτική αντί για αναψυκτικά ή επιπλέον καφέ.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει ουσίες όπως η αλλισίνη και αντιοξειδωτικά με βάση το θείο που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Δρα τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο, και είναι από τα πιο εύχρηστα υλικά στην κουζίνα σας. Η συστηματική του χρήση έχει συσχετιστεί με μείωση χρόνιων φλεγμονών.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και άλλα αντιοξειδωτικά που στοχεύουν τη φλεγμονή. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, βελτιώνουν την αποκατάσταση μετά από άσκηση και ενισχύουν τον ύπνο. Φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε μορφή χυμού, τα κεράσια είναι ένας ακόμη νόστιμος σύμμαχος για την υποστήριξη της υγείας σας.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος περιέχει φυτικά ωμέγα-3 και λιγνάνες, που σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής. Είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό. Χρησιμοποιήστε τον σε γιαούρτι, smoothies ή βρώμη.

Η διατροφή ως… φάρμακο

Η φλεγμονή δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται μόνο με φάρμακα. Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη και τη διαχείρισή της. Με λίγες έξυπνες επιλογές και απλές τροποποιήσεις στις διατροφικές σας συνήθειες, μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας τη στήριξη που χρειάζεται για μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή.