Ο συνδυασμός φυτικών ινών, ανθεκτικού αμύλου και αντιοξειδωτικών τον καθιστά σημαντικό σύμμαχο για την πεπτική υγεία
Μάλιστα, σύμφωνα με διατροφολόγους, υπάρχει ένας συγκεκριμένος που ξεχωρίζει και αξίζει να βρίσκεται μόνιμα στο πιάτο σας. Ο λόγος για τα ρεβίθια. Δεν είναι απλώς μια υγιεινή επιλογή, αλλά αποτελούν πραγματικά εξαιρετική «τροφή» και για το μικροβίωμα του εντέρου.
«Η υγεία του εντέρου είναι βασική για να αισθανόμαστε καλά», λέει στο Eating Well η Katie Schimmelpfenning, διαιτολόγος και ιδρύτρια του Eat Swim Win. «Ένα ισορροπημένο έντερο βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει το φούσκωμα και την αίσθηση δυσφορίας».
Γιατί τα ρεβίθια είναι τόσο ωφέλιμα για το έντερο;
Δεν είναι απλώς η βάση του χούμους ή μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Τα ρεβίθια έχουν αποδειχθεί ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά στην υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος.
1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν χωνεύεται, αλλά είναι κρίσιμος για την υγεία του εντέρου. Ρυθμίζουν τις κενώσεις και ενισχύουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων στο μικροβίωμα. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών.
Τα ρεβίθια περιέχουν δύο είδη φυτικών ινών: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Οι διαλυτές διαμορφώνουν μια ζελατινώδη ουσία που επιβραδύνει την πέψη και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι αδιάλυτες, αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων, διευκολύνουν την κίνησή τους στο έντερο, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα ισορροπημένο περιβάλλον στο έντερο.
2. Τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου
Τα ρεβίθια περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, έναν τύπο πρεβιοτικής ίνας. Το ανθεκτικό άμυλο περνά αχώνευτο στο παχύ έντερο, όπου τα καλά βακτήρια το ζυμώνουν και το χρησιμοποιούν ως τροφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας παράγονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), τα οποία:
- Θρέφουν το εντερικό τοίχωμα και ενισχύουν την άμυνά του.
- Μειώνουν τη φλεγμονή.
- Σχετίζονται με περιορισμό του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
- Ενισχύουν τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου, με πιθανή θετική επίδραση στη διάθεση.
3. Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά
Τα ρεβίθια είναι επίσης πλούσια σε φαινολικά οξέα, αντιοξειδωτικές ενώσεις που:
- Μειώνουν τη φλεγμονή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) ή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (IBD).
- Ενισχύουν τη δομική ακεραιότητα του εντέρου, αποτρέποντας τη διείσδυση επιβλαβών βακτηρίων.
- Προάγουν κι αυτά με τη σειρά τους την ανάπτυξη καλών βακτηρίων.
Ένας πραγματικός σύμμαχος για την πεπτική υγεία
Τα ρεβίθια είναι πραγματικοί σύμμαχοι της πεπτικής υγείας. Ο συνδυασμός φυτικών ινών, ανθεκτικού αμύλου και αντιοξειδωτικών τα καθιστά ιδανικά για την υποστήριξη του μικροβιώματος και τη μείωση της φλεγμονής.
Είτε τα απολαμβάνετε ως χούμους, είτε σε σαλάτες, είτε σαν τραγανό σνακ, τα ρεβίθια προσφέρουν ευελιξία, νοστιμιά και πραγματικά οφέλη και αξίζουν μια σημαντική θέση στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πρόγραμμα.