Αν ψάχνετε μια εύκολη, δροσερή και υγιεινή συνταγή για το καλοκαίρι, αυτή η ιδέα με σολομό είναι ό,τι πρέπει για...
οικογενειακά γεύματα, φίλους ή ακόμα και για το lunch box της εβδομάδας. Συνδυάζει γλυκό, πικάντικο και φρουτώδες με έναν από τους πιο αγαπητούς καλοκαιρινούς πρωταγωνιστές: το ροδάκινο.
Το πιάτο αυτό χωράει πολλές παραλλαγές, αλλά ο βασικός του κορμός είναι απλός: σολομός στο φούρνο με γλάσο μελιού, σπιτική salsa από φρέσκα ροδάκινα, και αν θέλετε λίγη ένταση, συνοδεύεται από μια εύκολη αλλά δυνατή chipotle σος.
Τι θα χρειαστείτε (για 4 μερίδες)
Για τον σολομό:
Το πιάτο αυτό χωράει πολλές παραλλαγές, αλλά ο βασικός του κορμός είναι απλός: σολομός στο φούρνο με γλάσο μελιού, σπιτική salsa από φρέσκα ροδάκινα, και αν θέλετε λίγη ένταση, συνοδεύεται από μια εύκολη αλλά δυνατή chipotle σος.
Τι θα χρειαστείτε (για 4 μερίδες)
Για τον σολομό:
- 450 γρ. σολομός, κομμένος σε κύβους
- 1 κ.σ. λάδι αβοκάντο (ή ελαιόλαδο)
- 2 κ.σ. μέλι
- Χυμός & ξύσμα από 1 λάιμ
- ½ κ.γ. chili powder
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. αλάτι
Για την peach salsa:
- 2 ροδάκινα, κομμένα σε κυβάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
- 1/3 φλ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- Μερικά κλωναράκια φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- Χυμός από 1 λάιμ
- ½ κ.γ. αλάτι
Για την chipotle σος (προαιρετική):
- 3/4 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 chipotle πιπεριά σε adobo σάλτσα
- 2 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. αλάτι
Οδηγίες βήμα-βήμα
- Ετοιμάζετε τον σολομό: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κομμένο σολομό με το λάδι, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, και τα μπαχαρικά. Απλώστε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε σε δυνατό γκριλ για 8 λεπτά. Αφήστε τον στην άκρη να «ξεκουραστεί».
- Μαγειρέψτε ρύζι: Επιλέξτε λευκό, καστανό ή γιασεμί – ό,τι προτιμάτε.
- Φτιάξτε την peach salsa: Απλώς ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Η γεύση του ροδάκινου συνδυάζεται υπέροχα με το αβοκάντο και το λάιμ.
- Ετοιμάστε την chipotle σος (αν θέλετε): Βάλτε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να έχετε μια κρεμώδη, ομοιογενή σος. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες μέσα στην εβδομάδα.
- Συναρμολογήστε τα μπολ: Ρύζι στη βάση, από πάνω ο σολομός, έπειτα η peach salsa και –αν θέλετε– λίγη από την πικάντικη σος.
Extra tip:
Αν δεν θέλετε να φτιάξετε τη chipotle σος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη chipotle mayo από το σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου απολαυστικό.
Γιατί να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή
- Έτοιμη σε λιγότερο από 30 λεπτά
- Υγιεινή και ελαφριά
- Ιδανική για μεσημεριανό ή βραδινό
- Φιλική προς παιδιά και μεγάλους
- Απόλυτα καλοκαιρινή!