Κυριακή 10 Αυγούστου 2025

Ζυμαρικά: Διαβάστε τα 8 tips για την τέλεια μακαρονάδα


Αν πιστεύεις ότι αρκεί να βράσεις μακαρόνια και να ρίξεις σάλτσα, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Οι μικρές αυτές τεχνικές, βγαλμένες από...  

 

την ιταλική κουζίνα, θα κάνουν κάθε πιάτο ζυμαρικών να δείχνει και να γεύεται σαν να βγήκε από trattoria.

1. Κράτα το νερό του βρασίματος

Το αμυλούχο, αλατισμένο νερό δένει και «αγκαλιάζει» τη σάλτσα στα ζυμαρικά. Ένα ποτήρι από αυτό πριν τα στραγγίσεις μπορεί να σώσει ακόμα και την πιο «ξερή» μακαρονάδα.

2. Μην τα ξεπλένεις

Το ξέπλυμα αφαιρεί το άμυλο που βοηθά τη σάλτσα να κολλήσει. Αν θες κρύα ζυμαρικά για σαλάτα, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και άφησέ τα να κρυώσουν φυσικά.

3. Ξεκίνα από τους κανόνες – και μετά παίξε

Κάθε είδος ζυμαρικού έχει το κλασικό του ταίρι (spaghetti με aglio e olio, tagliatelle με Bolognese), αλλά ο αυτοσχεδιασμός επιτρέπεται. Η απόλαυση είναι ο τελικός στόχος.

4. Ανακάτεμα μέσα στη σάλτσα

Αντί να «πνίγεις» τα ζυμαρικά με σάλτσα από πάνω, βάλε τα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακάτεψέ τα να πάρουν γεύση παντού.

5. Για ογκρατέν, κράτα τα al dente

Στα φουρνιστά πιάτα, τα ζυμαρικά συνεχίζουν να μαγειρεύονται. Γι’ αυτό βράσ’ τα λίγο λιγότερο για να μη γίνουν υπερβολικά μαλακά.

6. Ξεκούραση για τα φρέσκα ζυμαρικά

Μετά το ζύμωμα, άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Έτσι ενυδατώνεται το αλεύρι και η γλουτένη χαλαρώνει, διευκολύνοντας το άνοιγμα.

7. Φρέσκα ή μακράς διαρκείας;

Και τα δύο έχουν τη θέση τους. Φρέσκα για ξεχωριστές περιστάσεις, μακράς διαρκείας για τις καθημερινές λύσεις.

8. Η ντομάτα είναι (σχεδόν πάντα) η βασίλισσα

Από σάλτσες που σιγοβράζουν μέχρι στιγμιαίες με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό, οι ντοματένιες επιλογές είναι οι πιο ασφαλείς για καθημερινές μακαρονάδες.

Tip: Δοκίμασε να τελειώσεις το μαγείρεμα των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα με λίγο από το νερό βρασίματος. Θα με θυμηθείς!