Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει: Η κατανάλωση ζυμαρικών βελτιώνει τη διάθεση


Τι έδειξε η μελέτη για τα ζυμαρικά και τη συναισθηματική υγεί

Τα ζυμαρικά αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς και ευέλικτες γεύσεις παγκοσμίως, καθώς μπορούν να μαγειρευτούν με αμέτρητους τρόπους.

Παρά...  

 

το γεγονός ότι συχνά θεωρούνται κυρίως πηγή υδατανθράκων, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η μετρημένη κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να ενισχύσει την αίσθηση ευεξίας.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική ευεξία και την αντιληπτή ποιότητα ζωής.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition διαπίστωσε, ότι η τακτική κατανάλωση ζυμαρικών, ως μέρος μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα ευτυχίας στους ενήλικες. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ζυμαρικά ανέφεραν καλύτερη διάθεση, λιγότερη ένταση και μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης με τη διατροφή τους.

Γιατί έχει σημασία: Οι υδατάνθρακες, ιδιαίτερα εκείνοι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα ζυμαρικά, βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή γνωστού για τη σταθεροποίηση της διάθεσης και την προώθηση των συναισθημάτων ευεξίας.


Τι έδειξε η μελέτη για τα ζυμαρικά και τη συναισθηματική υγεία

Η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 98 υγιείς ενήλικες στην Ιταλία, που κατανάλωναν ζυμαρικά τακτικά για μια περίοδο 3 μηνών.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτιώσεις σε:

  • Θετικές καταστάσεις διάθεσης όπως ζωντάνια, ενθουσιασμό και ηρεμία
  • Συνολική ικανοποίηση από τη ζωή, ειδικά με τις επιλογές τροφίμων
  • Μειωμένα συναισθήματα στέρησης, λόγω καλύτερης συμμόρφωσης με υγιεινές διατροφικές συνήθειες


Αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη δεν διαπίστωσε αύξηση βάρους ή αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις, όταν τα ζυμαρικά καταναλώνονταν σε κατάλληλες ποσότητες και συνδυάζονταν με άλλες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, τροφές.

Ποια είναι η βιολογική εξήγηση για τα οφέλη των ζυμαρικών στην ψυχική διάθεση;

Η σύνδεση των ζυμαρικών με τη βελτίωση της διάθεσης συνδέεται κυρίως με το προφίλ υδατανθράκων τους και την επίδρασή τους στη χημεία του εγκεφάλου.

Οι υδατάνθρακες διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία διευκολύνει την πρόσληψη αμινοξέων στους μύες, αφήνοντας παράλληλα την τρυπτοφάνη διαθέσιμη για να διασχίσει το αιματοεγκεφαλικό φράγμα. Στη συνέχεια, η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά σε:

  • Βελτίωση της σταθερότητας της διάθεση
  • Μείωση του άγχους
  • Πιο ξεκούραστο ύπνο
  • Ενίσχυση των συναισθημάτων ευχαρίστησης και ικανοποίησης

Οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα ζυμαρικά, προκαλούν σταδιακές αυξήσεις στη γλυκόζη αίματος, οι οποίες υποστηρίζουν πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας και διάθεσης με την πάροδο του χρόνου.

Ο τύπος και το μέγεθος της μερίδας των ζυμαρικών έχουν σημαντική επίδραση στα οφέλη τους για τη διάθεση και την ευεξία. Συγκεκριμένα:

Είδος ζυμαρικών: Η καλύτερη επιλογή είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, παράγοντες που υποστηρίζουν τη βελτίωση της διάθεσης.

Μέγεθος μερίδας: Συνιστάται μια μέτρια ποσότητα, περίπου 75–100 γραμμάρια μαγειρεμένα ζυμαρικά. Με αυτή την ποσότητα αποφεύγονται οι απότομες αυξήσεις και πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ενέργεια και τη διάθεση.

Συνδυασμοί: Ο ιδανικός τρόπος να απολαύσετε τα ζυμαρικά είναι μαζί με λαχανικά, ελαιόλαδο και άπαχη πρωτεΐνη. Αυτός ο συνδυασμός ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας περαιτέρω την ευεξία.

Η υπερβολική κατανάλωση ή ο συνδυασμός ζυμαρικών με βαριές, επεξεργασμένες σάλτσες μπορεί να αντισταθμίσει τα οφέλη και να οδηγήσει σε λήθαργο ή μειώσεις ενέργειας μετά το γεύμα.