Παρασκευή 22 Αυγούστου 2025

Λευκή ή καστανή ζάχαρη: Υπάρχει τελικά διαφορά;


   Η λευκή και η καστανή ζάχαρη προέρχονται από την ίδια πρώτη ύλη (ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλο), όμως διαφέρουν στη διαδικασία επεξεργασίας: Η ...  
 
καστανή περιέχει μελάσα, κάτι που της δίνει πιο σκούρο χρώμα και υγρή υφή. Η ανοιχτόχρωμη έχει πιο ήπια γεύση, ενώ η σκούρα καραμελωμένη ένταση.

Διατροφικά οφέλη; Σχεδόν μηδενικά.

Παρά την κοινή αντίληψη ότι η καστανή ζάχαρη είναι πιο «υγιεινή», οι διαφορές είναι αμελητέες. Η περιεκτικότητα σε μέταλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο) είναι τόσο χαμηλή που δεν επηρεάζει τη διατροφή. Και οι δύο είναι προστιθέμενα σάκχαρα, που καλό είναι να περιορίζονται στο 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Πώς επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα

Και οι δύο τύποι αποτελούνται κυρίως από σακχαρόζη και αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Αν αναμειχθούν με λίπος ή φυτικές ίνες, η απορρόφηση είναι πιο αργή. Για γρήγορη αύξηση (π.χ. σε υπογλυκαιμία), προτιμάται η καθαρή μορφή τους, όχι σοκολάτες ή φρούτα.

Εναλλακτικές λύσεις

Για λιγότερη ζάχαρη, δοκίμασε να μειώσεις την ποσότητα σε συνταγές ή χρησιμοποίησε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου, χουρμάδες ή στέβια. Πρόσεξε όμως τη γεύση και τις αναλογίες.

Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει «καλύτερη» ζάχαρη. Το σημαντικό είναι το μέτρο. Ενημερωμένες επιλογές και ισορροπία είναι το κλειδί για απόλαυση χωρίς ενοχές.