1. Φυσικό λίπασμα

Τα χρησιμοποιημένα φακελάκια ή φύλλα τσαγιού είναι πλούσια σε οργανική ύλη και περιέχουν μικρές ποσότητες αζώτου, καλίου και φωσφόρου. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν δυνατά και υγιή, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, καθιστώντας το πιο εύφορο.

2. Κρατάει την υγρασία στο έδαφος

Τα υπολείμματα τσαγιού βοηθούν το χώμα να συγκρατεί περισσότερο νερό, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για φυτά που χρειάζονται συνεχή ενυδάτωση. Αν ανακατέψετε τα αποξηραμένα φύλλα ή φακελάκια με το χώμα της γλάστρας, το νερό μένει περισσότερο και τα φυτά δείχνουν πιο ζωντανά και υγιή.

3. Ενισχύει τη μικροβιακή ζωή

Τα φύλλα του τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τους μικροοργανισμούς του εδάφους. Αυτή η μικροβιακή δραστηριότητα βοηθά τα φυτά να απορροφούν καλύτερα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλει στη συνολική τους υγεία.

4. Φυσικό αποτρεπτικό για έντομα

Ορισμένοι κηπουροί χρησιμοποιούν τσάι – κυρίως μαύρο ή πράσινο – ως φυσικό μέσο απώθησης εντόμων. Δεν αντικαθιστά τα εντομοαπωθητικά, αλλά μπορεί να ενισχύσει την άμυνα των φυτών, μειώνοντας κάποιες προσβολές.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το τσάι για τα φυτά σας

Αφήστε τα σακουλάκια να στεγνώσουν και τοποθετήστε τα μέσα στο χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Τα φύλλα τσαγιού, σκορπίστε τα απευθείας στο χώμα ή ανακατέψτε τα με το φυτόχωμα για καλύτερη διάχυση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης αντί για ζάχαρη ή γάλα, μπορείτε να αραιώσετε το τσάι και να το χρησιμοποιήσετε ως συμπληρωματικό πότισμα μια φορά το μήνα. Προσοχή όμως γιατί τα γλυκά ή γαλακτοκομικά υπολείμματα μπορούν να προσελκύσουν μύκητες και έντομα.