Κυριακή 17 Αυγούστου 2025

Έτσι θα κρατήσεις το αντικολλητικό σου τηγάνι σαν καινούργιο για πολλά χρόνια


  Το αντικολλητικό τηγάνι είναι ίσως το πιο χρήσιμο σκεύος της κουζίνας, ειδικά αν αγαπάς το γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα χωρίς πολύ λάδι. Όμως...  
 
 
η ευαίσθητη επίστρωσή του χρειάζεται σωστή φροντίδα για να μην χαλάσει και να αντέξει για πολλά χρόνια.

Ένα μικρό λάθος στον καθαρισμό ή στη χρήση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του και να επηρεάσει το αποτέλεσμα του μαγειρέματος. Αν λοιπόν θες να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου τηγάνι σαν καινούργιο, δες παρακάτω τις πιο χρήσιμες συμβουλές.

Τι να κάνεις για να κρατήσει περισσότερο

- Προτίμησε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς τα αντικολλητικά τηγάνια ζεσταίνονται γρήγορα.
- Πλένετέ τα πάντα στο χέρι, ακόμα κι αν γράφουν ότι μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.
- Φύλαξέ τα σωστά – μην τα στοιβάζεις το ένα πάνω στο άλλο χωρίς προστασία.
- Χρησιμοποίησε σκεύη από σιλικόνη ή ξύλο και όχι μεταλλικά που χαράζουν την επίστρωση.

Τι να αποφύγεις στον καθαρισμό

- Μεταλλικά σφουγγάρια και αιχμηρά εργαλεία.
- Σκληρά ή λειαντικά καθαριστικά, όπως χλωρίνη ή υγρά για φούρνο.
- Οτιδήποτε μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική επιφάνεια.

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος

1. Άφησε το τηγάνι να κρυώσει. Ποτέ μην το βάζεις καυτό σε κρύο νερό.
2. Πλύνε το με χλιαρό νερό και ήπιο απορρυπαντικό.
3. Τρίψε απαλά με μαλακό σφουγγάρι ή πανί.
4. Ξέπλυνε καλά και στέγνωσε πριν το αποθηκεύσεις.
 
Πώς να καθαρίσεις καμένο λίπος

Αν έμειναν υπολείμματα, μουλιάσε το τηγάνι σε ζεστό σαπουνόνερο για 15-30 λεπτά. Για πιο επίμονα λίπη, φτιάξε πάστα με μαγειρική σόδα και νερό, άφησέ τη 10-15 λεπτά και τρίψε απαλά.

Το αντικολλητικό τηγάνι είναι επένδυση. Αν το φροντίσεις σωστά, όχι μόνο θα μαγειρεύεις πιο εύκολα και υγιεινά, αλλά θα γλιτώσεις και χρήματα, αφού δεν θα χρειάζεται να το αντικαθιστάς συχνά. Δοκίμασε τις παραπάνω πρακτικές από σήμερα και θα με θυμηθείς στην επόμενη μπριζόλα που δεν θα κολλήσει!