Κυριακή 24 Αυγούστου 2025

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις – Τι κινδύνους κρύβει η αναθέρμανση

 
  Σίγουρα έχεις βρεθεί στην εξής σκηνή: μετά το φαγητό περισσεύει μια μερίδα και σκέφτεσαι «δεν την πετάω, θα την ξαναζεστάνω αύριο». Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα φαγητά ασφαλή να ξαναμπούν στον φούρνο μικροκυμάτων ή στον φούρνο. Η αναθέρμανση σε ορισμένα υλικά μπορεί...    
 
 
να αλλάξει τη δομή τους και να τα κάνει ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία.

Τι πρέπει να προσέχεις

Πατάτες
Αν οι πατάτες μείνουν εκτός ψυγείου, αναπτύσσουν γρήγορα βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Αν θέλεις να τις καταναλώσεις αργότερα, φύλαξέ τις στο ψυγείο και ζέστανέ τες μόνο μία φορά, στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Κρεμμύδια, σπανάκι, σέλινο, παντζάρια
Αυτά τα λαχανικά περιέχουν νιτρικά που κατά την αναθέρμανση μετατρέπονται σε επικίνδυνες ενώσεις. Αν το φαγητό σου τα περιλαμβάνει, καλύτερα να τα αφαιρείς πριν το ξαναζεστάνεις.

Μανιτάρια
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, αλλάζουν δομή όταν ξαναθερμανθούν, με αποτέλεσμα να μπορεί να προκληθούν πεπτικά προβλήματα. Κατανάλωσέ τα φρέσκα και μην τα αφήνεις πολλές μέρες στο ψυγείο.

Ρύζι
Ίσως το πιο επικίνδυνο φαγητό για αναθέρμανση. Αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου, αναπτύσσει βακτήρια που προκαλούν έντονη τροφική δηλητηρίαση. Η λύση: φύλαξέ το αμέσως σε αεροστεγές δοχείο και ζέστανέ το μόνο μία φορά.

Λάδια
Έλαια όπως καρυδέλαιο, λάδι φουντουκιού, αβοκάντο ή από κουκούτσια σταφυλιού δεν αντέχουν τη θέρμανση. Με την αναθέρμανση απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες. Γι’ αυτό χρησιμοποίησέ τα μόνο φρέσκα, όχι σε τηγανίσματα που θέλεις να ξαναζεστάνεις.

Αβγά
Βραστά, τηγανητά ή ομελέτες δεν πρέπει να ξαναμπαίνουν σε φούρνο ή μικροκύματα. Οι πρωτεΐνες τους αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Κοτόπουλο
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κάνει το κοτόπουλο ιδιαίτερα «δύσκολο». Αν το ζεστάνεις δεύτερη φορά, αυξάνεις τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων. Προτίμησε να το καταναλώσεις αφού το ζεστάνεις μόνο μία φορά.

Συμβουλές ασφαλείας για το φαγητό που περισσεύει
  • Μην αφήνεις φαγητό πάνω από 2 ώρες εκτός ψυγείου.
  • Χρησιμοποίησε αεροστεγή δοχεία για αποθήκευση.
  • Κατανάλωσε τα περισσεύματα μέσα σε 2-3 ημέρες.
  • Μην ξαναζεσταίνεις το ίδιο φαγητό περισσότερες από μία φορά.