Ο Δεκαπενταύγουστος, γνωστός και ως «Πάσχα του καλοκαιριού», παραμένει μια γιορτή που ενώνει τις οικογένειες και τις κοινότητες γύρω από το τραπέζι, κρατώντας ζωντανές τις τοπικές γεύσεις και τα ήθη κάθε περιοχής.
Ο...
Δεκαπενταύγουστος, η μεγαλύτερη θεομητορική γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας και γιορτάζεται με λαμπρότητα από άκρη σε άκρη της χώρας. Η μέρα συνοδεύεται σχεδόν παντού από υπαίθρια πανηγύρια, μουσική, τοπικά εδέσματα και άφθονο κρασί.
Κάθε περιοχή, όμως, έχει τις δικές της γαστρονομικές παραδόσεις.
Θάσος – Μοσχάρι στιφάδο
Το εμβληματικό πιάτο του νησιού, μαγειρεμένο με κρεμμυδάκια, μπαχαρικά και κόκκινο κρασί. Συχνά αντικαθίσταται από κουνέλι για τους πιο παραδοσιακούς.
Εύβοια & Πελοπόννησος – Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια
Αργομαγειρεμένος με κανέλα, γαρύφαλλο και μπαχάρι, σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια και ξηρή μυζήθρα. Στην Εύβοια συνοδεύεται και από τα γνωστά τυροπιτάρια.
Κέρκυρα – Παστιτσάδα
Φτιαγμένη από κόκορα ή μοσχάρι, αρωματίζεται με το περίφημο «σπετσερικό», μείγμα 12 μπαχαρικών, και σερβίρεται με τρυπητό μακαρόνι.
Θράκη & Αστυπάλαια – Αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό
Γεμισμένο με ρύζι, μυρωδικά, εντόσθια και τυρί, θυμίζει «μικρό Πάσχα» και απαιτεί συνεργασία και υπομονή στην παρασκευή.
Τζιά & Αμοργός – Πατατάτο
Γίδινο κρέας σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με πατάτες και μπαχαρικά, μαγειρεμένο αργά, συχνά σε μεγάλα καζάνια στα πανηγύρια.
Νάξος – Ρόστο
Χοιρινό μαγειρεμένο με κρασί, ντομάτα και σκόρδο, σερβιρισμένο με μακαρόνια και τριμμένο τυρί ή τηγανητές πατάτες. Το «απεραθίτικο» ρόστο έχει ξεχωριστή φήμη.
Κρήτη – Κρέας με πιλάφι
Γίδα ή αρνί βραστά, με το ζωμό τους να δίνει γεύση στο πιλάφι, που ολοκληρώνεται με τσιτσιριστό στακοβούτυρο. Συνοδεύεται από ρακή και παραδοσιακά γλυκίσματα όπως ξεροτήγανα.