Ο Δεκαπενταύγουστος, η μεγαλύτερη θεομητορική γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σηματοδοτεί και το τέλος της δεκαπενθήμερης νηστείας. Από...
την Ήπειρο ως την Κρήτη, κάθε τόπος στρώνει το δικό του τραπέζι, γεμάτο γεύσεις, μυρωδιές και χαμόγελα.
Μικρή υπενθύμιση: Αν η γιορτή πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή, το κρέας παραχωρεί τη θέση του στο ψάρι.
Παραδοσιακές λιχουδιές ανά περιοχή
- Θάσος – Μοσχάρι ή κουνέλι στιφάδο, πάντα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί Μακεδονίας.
- Εύβοια & Πελοπόννησος – Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια και ξηρή μυζήθρα, δίπλα σε χειροποίητα τυροπιτάρια.
- Κέρκυρα – Παστιτσάδα με κόκορα ή μοσχάρι και το αρωματικό «σπετσερικό».
- Θράκη, Αστυπάλαια, Λέσβος, Κρήτη – Γεμιστό αρνί ή κατσίκι με ρύζι, μυρωδικά και εντόσθια – ένα «μικρό Πάσχα» στην καρδιά του καλοκαιριού.
- Τζιά & Αμοργός – Πατατάτο, γίδινο κρέας σε κόκκινη σάλτσα με πατάτες και μπαχαρικά.
- Νάξος – Απεραθίτικο ρόστο, χοιρινό σε κρασί και ντομάτα, με μακαρόνια ή πατάτες.
- Κρήτη – Γιορτινό πιλάφι με ζωμό γίδας ή αρνιού, στακοβούτυρο, ρακή, καλτσούνια και ξεροτήγανα.
Περισσότερο από ένα γεύμα
Δεν είναι μόνο φαγητό – είναι πανηγύρι, παρέα, μουσική, και ένα κομμάτι της ελληνικής ψυχής που ξυπνά κάθε Δεκαπενταύγουστο. Από τα καζάνια που βράζουν στην πλατεία μέχρι το τραπέζι της οικογένειας, η μέρα αυτή μοσχοβολά παράδοση.
Παραδοσιακές λιχουδιές ανά περιοχή
- Θάσος – Μοσχάρι ή κουνέλι στιφάδο, πάντα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί Μακεδονίας.
- Εύβοια & Πελοπόννησος – Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια και ξηρή μυζήθρα, δίπλα σε χειροποίητα τυροπιτάρια.
- Κέρκυρα – Παστιτσάδα με κόκορα ή μοσχάρι και το αρωματικό «σπετσερικό».
- Θράκη, Αστυπάλαια, Λέσβος, Κρήτη – Γεμιστό αρνί ή κατσίκι με ρύζι, μυρωδικά και εντόσθια – ένα «μικρό Πάσχα» στην καρδιά του καλοκαιριού.
- Τζιά & Αμοργός – Πατατάτο, γίδινο κρέας σε κόκκινη σάλτσα με πατάτες και μπαχαρικά.
- Νάξος – Απεραθίτικο ρόστο, χοιρινό σε κρασί και ντομάτα, με μακαρόνια ή πατάτες.
- Κρήτη – Γιορτινό πιλάφι με ζωμό γίδας ή αρνιού, στακοβούτυρο, ρακή, καλτσούνια και ξεροτήγανα.
Περισσότερο από ένα γεύμα
Δεν είναι μόνο φαγητό – είναι πανηγύρι, παρέα, μουσική, και ένα κομμάτι της ελληνικής ψυχής που ξυπνά κάθε Δεκαπενταύγουστο. Από τα καζάνια που βράζουν στην πλατεία μέχρι το τραπέζι της οικογένειας, η μέρα αυτή μοσχοβολά παράδοση.