Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025

Σπιτικό φιστικοβούτυρο σε 5 λεπτά: Η πιο εύκολη και υγιεινή συνταγή

 
  Η μόδα του φιστικοβούτυρου έχει κατακτήσει και την Ελλάδα, αν και για χρόνια το ταχίνι κρατούσε τα σκήπτρα. Δεν...  
 
 
είναι μόνο θέμα γεύσης· το φιστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να το αγοράζεις έτοιμο — μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι σου μέσα σε μόλις 5 λεπτά.

Τι θα χρειαστείς (για ένα μέτριο βάζο)

- 350 γρ. αράπικα φιστίκια, ξεφλουδισμένα
- 2 κ.σ. σπορέλαιο (ιδανικά ηλιέλαιο)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση βήμα-βήμα

1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
2. Ψήνεις τα φιστίκια για 5 λεπτά, ίσα να καβουρδιστούν και να βγάλουν το άρωμά τους.
3. Τα αφήνεις λίγο να κρυώσουν.
4. Τα ρίχνεις στο μπλέντερ με όλα τα υλικά.
5. Χτυπάς καλά μέχρι να γίνει λείο, βελούδινο μείγμα χωρίς κομματάκια.
6. Μεταφέρεις σε γυάλινο βάζο. Για να παραμείνει πιο κρεμώδες, άφησέ το στο ντουλάπι για 2–3 ημέρες.

Tips & παραλλαγές

- Για μεγαλύτερη διάρκεια, αποθήκευσε το φιστικοβούτυρο στο ψυγείο (κρατάει έως 4 εβδομάδες).
- Πρόσθεσε κακάο ή λιωμένη κουβερτούρα για πιο «σοκολατένιο» αποτέλεσμα.
- Ανακάτεψέ το με μέλι για πρωινό superfood.
- Δοκίμασέ το με αβοκάντο ή λίγο τσίλι για αλμυρό twist.

Extra tip: Με κακάο και μέλι, και γίνεται… εθιστικό! Αν το φτιάξεις, θα το δοκίμαζες γλυκό ή αλμυρό;