Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025

Ποια τρόφιμα συμφέρει να αγοράζετε κατεψυγμένα – 7 επιλογές με περισσότερα οφέλη από τα φρέσκα

  
   Για χρόνια τα κατεψυγμένα τρόφιμα θεωρούνταν «δεύτερη επιλογή». Σήμερα, όμως, η επιστήμη δείχνει πως πολλά από αυτά είναι εξίσου ή και πιο θρεπτικά από τα φρέσκα, πιο οικονομικά και βοηθούν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Με...  

 
τη βοήθεια διαιτολόγων, παρουσιάζονται τα 7 κορυφαία κατεψυγμένα τρόφιμα που αξίζει να βάζετε στο καλάθι σας.

1. Μπρόκολο
Κατεψυγμένο στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας του, προσφέρει πάνω από 5 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ουσία που συνδέεται με καλύτερη διαχείριση του σακχάρου.

2. Σπανάκι
Το μαγειρεμένο κατεψυγμένο σπανάκι έχει 8 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, περισσότερα από το ωμό. Ιδανικό για πίτες, σούπες ή ομελέτες.

3. Καλαμπόκι
Συνδυάζει λαχανικό και δημητριακό. Ένα φλιτζάνι κατεψυγμένου καλαμποκιού προσφέρει 4 γρ. φυτικών ινών και έχει χαμηλό–μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

4. Μούρα
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τέλεια σε smoothies, γιαούρτι ή βρώμη.

5. Αβοκάντο
Το κατεψυγμένο αβοκάντο μειώνει τη σπατάλη, κρατά γεύση και θρεπτικά συστατικά και προσφέρει υγιεινά λιπαρά + 4 γρ. φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι.

6. Ψάρι
Σολομός, μπακαλιάρος και άλλα κατεψυγμένα ψάρια παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ωμέγα-3 με εύκολη προετοιμασία.

7. Γαρίδες
Ξεπαγώνουν γρήγορα, δίνουν 20 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα (85 γρ.) και μπαίνουν σε δεκάδες συνταγές: από ζυμαρικά έως tacos.

Συμπέρασμα
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι πλέον «λύση ανάγκης». Με τη σωστή επιλογή, μπορούν να γίνουν θρεπτικά, πρακτικά και οικονομικά κομμάτια της καθημερινής διατροφής.