Για χρόνια τα κατεψυγμένα τρόφιμα θεωρούνταν «δεύτερη επιλογή». Σήμερα, όμως, η επιστήμη δείχνει πως πολλά από αυτά είναι εξίσου ή και πιο θρεπτικά από τα φρέσκα, πιο οικονομικά και βοηθούν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Με...
τη βοήθεια διαιτολόγων, παρουσιάζονται τα 7 κορυφαία κατεψυγμένα τρόφιμα που αξίζει να βάζετε στο καλάθι σας.
1. Μπρόκολο
Κατεψυγμένο στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας του, προσφέρει πάνω από 5 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ουσία που συνδέεται με καλύτερη διαχείριση του σακχάρου.
2. Σπανάκι
Το μαγειρεμένο κατεψυγμένο σπανάκι έχει 8 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, περισσότερα από το ωμό. Ιδανικό για πίτες, σούπες ή ομελέτες.
3. Καλαμπόκι
Συνδυάζει λαχανικό και δημητριακό. Ένα φλιτζάνι κατεψυγμένου καλαμποκιού προσφέρει 4 γρ. φυτικών ινών και έχει χαμηλό–μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.
4. Μούρα
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τέλεια σε smoothies, γιαούρτι ή βρώμη.
5. Αβοκάντο
Το κατεψυγμένο αβοκάντο μειώνει τη σπατάλη, κρατά γεύση και θρεπτικά συστατικά και προσφέρει υγιεινά λιπαρά + 4 γρ. φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι.
6. Ψάρι
Σολομός, μπακαλιάρος και άλλα κατεψυγμένα ψάρια παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ωμέγα-3 με εύκολη προετοιμασία.
7. Γαρίδες
Ξεπαγώνουν γρήγορα, δίνουν 20 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα (85 γρ.) και μπαίνουν σε δεκάδες συνταγές: από ζυμαρικά έως tacos.
Συμπέρασμα
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι πλέον «λύση ανάγκης». Με τη σωστή επιλογή, μπορούν να γίνουν θρεπτικά, πρακτικά και οικονομικά κομμάτια της καθημερινής διατροφής.
1. Μπρόκολο
Κατεψυγμένο στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας του, προσφέρει πάνω από 5 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ουσία που συνδέεται με καλύτερη διαχείριση του σακχάρου.
2. Σπανάκι
Το μαγειρεμένο κατεψυγμένο σπανάκι έχει 8 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, περισσότερα από το ωμό. Ιδανικό για πίτες, σούπες ή ομελέτες.
3. Καλαμπόκι
Συνδυάζει λαχανικό και δημητριακό. Ένα φλιτζάνι κατεψυγμένου καλαμποκιού προσφέρει 4 γρ. φυτικών ινών και έχει χαμηλό–μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.
4. Μούρα
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τέλεια σε smoothies, γιαούρτι ή βρώμη.
5. Αβοκάντο
Το κατεψυγμένο αβοκάντο μειώνει τη σπατάλη, κρατά γεύση και θρεπτικά συστατικά και προσφέρει υγιεινά λιπαρά + 4 γρ. φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι.
6. Ψάρι
Σολομός, μπακαλιάρος και άλλα κατεψυγμένα ψάρια παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ωμέγα-3 με εύκολη προετοιμασία.
7. Γαρίδες
Ξεπαγώνουν γρήγορα, δίνουν 20 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα (85 γρ.) και μπαίνουν σε δεκάδες συνταγές: από ζυμαρικά έως tacos.
Συμπέρασμα
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι πλέον «λύση ανάγκης». Με τη σωστή επιλογή, μπορούν να γίνουν θρεπτικά, πρακτικά και οικονομικά κομμάτια της καθημερινής διατροφής.