Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σώμα μας αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος. Έρευνες δείχνουν ότι ...
ορισμένες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ψυχική διαύγεια.
Αν και καμία τροφή δεν κάνει θαύματα από μόνη της, η συστηματική κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.
Μαύρη σοκολάτα
Με πολυφαινόλες που ενισχύουν την κυκλοφορία, λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την απόδοση σε απαιτητικές στιγμές.
Μούρα
Μύρτιλα, φράουλες και βατόμουρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και ενισχύουν την ταχύτητα σκέψης.
Καρύδια
Πλούσια σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, τα καρύδια βοηθούν στη μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου.
Αυγά
Με χολίνη για τη μνήμη και ακετυλοχολίνη για την καλή διάθεση, τα αυγά είναι «τροφή-κλειδί» για τη νοητική απόδοση.
Λιπαρά ψάρια
Σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες είναι από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, kale και μπρόκολο περιέχουν βιταμίνες Κ και Β, φυλλικό οξύ και λουτεΐνη, που έχουν συνδεθεί με πιο αργή νοητική φθορά.
Αβοκάντο
Με καλά λιπαρά και βιταμίνες, το αβοκάντο βελτιώνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, βοηθώντας ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Ακόμα και μικρές καθημερινές προσθήκες, όπως μια χούφτα καρύδια ή μια μερίδα λιπαρού ψαριού την εβδομάδα, μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να παραμείνει σε εγρήγορση και υγιής.
Αν και καμία τροφή δεν κάνει θαύματα από μόνη της, η συστηματική κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.
Μαύρη σοκολάτα
Με πολυφαινόλες που ενισχύουν την κυκλοφορία, λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την απόδοση σε απαιτητικές στιγμές.
Μούρα
Μύρτιλα, φράουλες και βατόμουρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και ενισχύουν την ταχύτητα σκέψης.
Καρύδια
Πλούσια σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, τα καρύδια βοηθούν στη μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου.
Αυγά
Με χολίνη για τη μνήμη και ακετυλοχολίνη για την καλή διάθεση, τα αυγά είναι «τροφή-κλειδί» για τη νοητική απόδοση.
Λιπαρά ψάρια
Σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες είναι από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, kale και μπρόκολο περιέχουν βιταμίνες Κ και Β, φυλλικό οξύ και λουτεΐνη, που έχουν συνδεθεί με πιο αργή νοητική φθορά.
Αβοκάντο
Με καλά λιπαρά και βιταμίνες, το αβοκάντο βελτιώνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, βοηθώντας ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Ακόμα και μικρές καθημερινές προσθήκες, όπως μια χούφτα καρύδια ή μια μερίδα λιπαρού ψαριού την εβδομάδα, μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να παραμείνει σε εγρήγορση και υγιής.