Όταν τα σνακ μπορούν να είναι σπιτικά και άκρως υγιεινά
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών σε συνδυασμό με πολύτιμα καλά λιπαρά, που ωφελούν την εντερική υγεία και το σώμα συνολικά. Ιδανική επιλογή για ...
πρωινό με τυρί, φρέσκα λαχανικά ή βούτυρο καρπών με μέλι και φρούτα, αλλά και ως σνακ με αβοκάντο, λαχανικά, αυγό ή ακόμα και γεμισμένο με ομελέτα. Η απουσία συντηρητικών και διογκωτικών συστατικών, που συχνά συναντώνται σε έτοιμα αρτοσκευάσματα, καθιστά τη συνταγή αυτή ιδιαίτερα θρεπτική και κατάλληλη για παιδιά ή άτομα με εντερικά προβλήματα και ερεθισμούς.
Υλικά (4 bagels)
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά170-180 γρ. βρώμη αλεσμένη
- 3 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- λίγο ελαιόλαδο
- 3-4 κ.σ. μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη βρώμη και το γιαούρτι, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε τον κολοκυθόσπορο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας.
- Βήμα 3: Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγη ακόμη αλεσμένη βρώμη.
- Βήμα 4: Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη, πλάθουμε μπαλάκια και με το δάχτυλο δημιουργούμε μια τρύπα στο κέντρο, ώστε να σχηματιστεί το σχήμα bagel.
- Βήμα 5: Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί, τοποθετούμε τα bagels, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα βουτάμε σε πιάτο με το σουσάμι ώστε να κολλήσει στην επιφάνειά τους.
- Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C για 25 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 270 kcal
- Υδατάνθρακες: 23,9 γρ.
- Πρωτεΐνη: 14,4 γρ.
- Λιπαρά: 6,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI