Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

Το μυστικό για τέλειο ρύζι: Πόσες φορές χρειάζεται πλύσιμο


  Το πλύσιμο του ρυζιού πριν από το μαγείρεμα είναι μια συνήθεια που ακολουθούν πολλοί, όμως συχνά υποτιμάται η σημασία της. Δεν...  
 
 
αφορά μόνο τη γεύση, αλλά και την υγεία, καθώς το ξέπλυμα απομακρύνει σκόνη, ακαθαρσίες και χημικά υπολείμματα από τη συσκευασία.

Γιατί ένα ξέπλυμα δεν αρκεί

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η ιστοσελίδα uai.com.br, το λευκό ρύζι πρέπει να ξεπλένεται 3 έως 5 φορές, μέχρι το νερό να γίνει πιο διαυγές. Έτσι μειώνεται το επιφανειακό άμυλο και βελτιώνεται η ποιότητα του φαγητού.

Τα οφέλη του σωστού πλυσίματος:

- Δεν λασπώνει το ρύζι κατά το βράσιμο
- Η υφή γίνεται πιο ελαφριά
- Απορροφά καλύτερα τα καρυκεύματα
- Μειώνεται η πιθανότητα να κολλήσει στην κατσαρόλα

Το πλύσιμο και τα φυτοφάρμακα

Ένα σωστό ξέπλυμα βοηθά να μειωθούν τυχόν ίχνη φυτοφαρμάκων. Οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να χρησιμοποιείται τρεχούμενο νερό, χωρίς να αφήνετε τους κόκκους να μουλιάζουν για πολλή ώρα.

Διαφορετικά πιάτα – διαφορετικοί κανόνες

- Συνοδευτικό ρύζι: 3-4 πλύσεις είναι αρκετές.
- Ριζότο: Δεν πλένεται, καθώς χρειάζεται το άμυλο για την κρεμώδη υφή.
- Ρυζόγαλο: Ένα ελαφρύ ξέπλυμα, ώστε να παραμείνει το άμυλο.

Με λίγα λόγια, το πόσες φορές θα πλύνετε το ρύζι εξαρτάται από το πιάτο που θέλετε να ετοιμάσετε.