Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

Διατροφολόγος του Χάρβαρντ: Αυτό το τρόφιμο πρέπει να εξαφανίσεις από το πρωινό σου


  Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει βασικό κομμάτι της σύγχρονης διατροφής. Είναι φθηνά, εύχρηστα και νόστιμα, όμως –σύμφωνα με τους ειδικούς– κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Η...  

 

Δρ Ούμα Ναϊντού, Διευθύντρια Διατροφής, Τρόπου Ζωής και Μεταβολικής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ, εξηγεί πως η συστηματική κατανάλωσή τους σχετίζεται με κακή διάθεση, πτώση ενέργειας και φλεγμονές. Σημειώνει ότι έχει δει ασθενείς να μειώνουν το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης, να αυξάνουν την ενέργειά τους και να βελτιώνουν τις γνωστικές τους λειτουργίες απλώς περιορίζοντας αυτά τα τρόφιμα.

Τι αποφεύγει τελείως

Στην κορυφή της «μαύρης λίστας» της βρίσκονται τα δημητριακά πρωινού. Παρά τις πολύχρωμες συσκευασίες που υπόσχονται δυναμική αρχή στη μέρα, στην πραγματικότητα περιέχουν μεγάλες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης και απλούς υδατάνθρακες, που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο και προκαλούν πείνα, νευρικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης μέσα σε λίγες ώρες.

Οι προτάσεις της για υγιεινό πρωινό

Αντί για επεξεργασμένα δημητριακά, η Δρ Ναϊντού προτείνει:

- Σπιτική πουτίγκα με chia, μύρτιλα και καρύδια
- Ομελέτα με λαχανικά και αβοκάντο
- Πράσινο smoothie με λαχανικά, φυστικοβούτυρο και πρωτεΐνη σε σκόνη

Ο «κανόνας του 80/20»

Αν και η πλήρης αποφυγή υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι πάντα εφικτή, η ειδικός προτείνει να ακολουθούμε το μοντέλο 80/20:

- 80% θρεπτικά και πλήρη τρόφιμα
- 20% περιθώριο για μικρές απολαύσεις

Έτσι, επιτυγχάνεται μια ισορροπία που μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα και να στηρίξει καλύτερα την υγεία του εντέρου και την ψυχική μας ευεξία.