Τα χαλιά είναι από τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού όταν λεκιαστούν, ειδικά με σάλτσες ή ποτά που αφήνουν έντονο χρώμα. Με...
τις σωστές κινήσεις όμως, οι λεκέδες μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς μόνιμα σημάδια.
Λεκές από σάλτσα ντομάτας ή λάδι
Λεκές από σάλτσα ντομάτας ή λάδι
- Άμεση αντίδραση: Μην τρίψετε τον λεκέ! Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ή μαχαίρι με επίπεδη άκρη για να αφαιρέσετε όσο περισσότερη σάλτσα γίνεται.
- Απορρόφηση: Ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει την υγρασία.
- Καθαριστικό διάλυμα: Ανακατέψτε χλιαρό νερό με λίγο υγρό πιάτων και μία κουταλιά λευκό ξίδι. Βρέξτε ένα πανί και ταμπονάρετε τον λεκέ από έξω προς τα μέσα.
- Επιμονή στον λεκέ: Αν δεν φεύγει, πασπαλίστε μαγειρική σόδα, αφήστε 10-15 λεπτά και σκουπίστε απαλά ή με ηλεκτρική σκούπα.
- Γλυκερίνη (extra tip): Εναλλακτικά, βουτήξτε πανί σε γλυκερίνη και περάστε το σημείο με απαλές κινήσεις.
Τι γίνεται αν έχει στεγνώσει η σάλτσα;
- Ρίξτε λίγο ζεστό (όχι καυτό) νερό για να μαλακώσει.
- Επαναλάβετε το διάλυμα με σαπούνι και ξίδι.
- Ίσως χρειαστούν 2-3 περάσματα για να καθαρίσει τελείως.
Λεκές από κρασί
- Άμεση απορρόφηση: Βάλτε χαρτί κουζίνας πάνω στον φρέσκο λεκέ.
- Αλάτι: Καλύψτε όλο το σημείο με αρκετό αλάτι. Απορροφά την υγρασία και τραβάει το χρώμα.
- Υπομονή: Αφήστε το αλάτι για ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα). Θα αλλάξει χρώμα καθώς «ρουφάει» το κρασί.
- Τελικό καθάρισμα: Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα. Αν χρειαστεί, βρέξτε ελαφρά το σημείο πριν ξαναδοκιμάσετε.
Τι να αποφύγετε
- Μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή ισχυρά χημικά – ειδικά σε μάλλινα ή χειροποίητα χαλιά.
- Μην τρίβετε έντονα, γιατί χαλάει η ύφανση.
- Μην στεγνώνετε με πιστολάκι, γιατί μπορεί να «σταθεροποιήσει» τον λεκέ.
Με άμεση δράση και ήπιες μεθόδους, ακόμη και οι πιο επίμονοι λεκέδες από σάλτσα ή κρασί μπορούν να φύγουν χωρίς να αφήσουν μόνιμα σημάδια.