Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025

Πώς να καθαρίσετε δύσκολους λεκέδες από τα χαλιά – Ντομάτα, λάδι και κρασί

 
   Τα χαλιά είναι από τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού όταν λεκιαστούν, ειδικά με σάλτσες ή ποτά που αφήνουν έντονο χρώμα. Με...  
 
 
τις σωστές κινήσεις όμως, οι λεκέδες μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς μόνιμα σημάδια.

Λεκές από σάλτσα ντομάτας ή λάδι

  • Άμεση αντίδραση: Μην τρίψετε τον λεκέ! Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ή μαχαίρι με επίπεδη άκρη για να αφαιρέσετε όσο περισσότερη σάλτσα γίνεται.
  • Απορρόφηση: Ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει την υγρασία.
  • Καθαριστικό διάλυμα: Ανακατέψτε χλιαρό νερό με λίγο υγρό πιάτων και μία κουταλιά λευκό ξίδι. Βρέξτε ένα πανί και ταμπονάρετε τον λεκέ από έξω προς τα μέσα.
  • Επιμονή στον λεκέ: Αν δεν φεύγει, πασπαλίστε μαγειρική σόδα, αφήστε 10-15 λεπτά και σκουπίστε απαλά ή με ηλεκτρική σκούπα.
  • Γλυκερίνη (extra tip): Εναλλακτικά, βουτήξτε πανί σε γλυκερίνη και περάστε το σημείο με απαλές κινήσεις.

Τι γίνεται αν έχει στεγνώσει η σάλτσα;

  • Ρίξτε λίγο ζεστό (όχι καυτό) νερό για να μαλακώσει.
  • Επαναλάβετε το διάλυμα με σαπούνι και ξίδι.
  • Ίσως χρειαστούν 2-3 περάσματα για να καθαρίσει τελείως.

Λεκές από κρασί

  • Άμεση απορρόφηση: Βάλτε χαρτί κουζίνας πάνω στον φρέσκο λεκέ.
  • Αλάτι: Καλύψτε όλο το σημείο με αρκετό αλάτι. Απορροφά την υγρασία και τραβάει το χρώμα.
  • Υπομονή: Αφήστε το αλάτι για ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα). Θα αλλάξει χρώμα καθώς «ρουφάει» το κρασί.
  • Τελικό καθάρισμα: Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα. Αν χρειαστεί, βρέξτε ελαφρά το σημείο πριν ξαναδοκιμάσετε.

Τι να αποφύγετε

  • Μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή ισχυρά χημικά – ειδικά σε μάλλινα ή χειροποίητα χαλιά.
  • Μην τρίβετε έντονα, γιατί χαλάει η ύφανση.
  • Μην στεγνώνετε με πιστολάκι, γιατί μπορεί να «σταθεροποιήσει» τον λεκέ.

Με άμεση δράση και ήπιες μεθόδους, ακόμη και οι πιο επίμονοι λεκέδες από σάλτσα ή κρασί μπορούν να φύγουν χωρίς να αφήσουν μόνιμα σημάδια.