Το χαρούπι είναι ο φυσικός μας σύμμαχος στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης, αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο, χωρίς ωστόσο οξαλικά οξέα που εμποδίζουν την απορρόφησή του και μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Δεν είναι μόνο η ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση που κάνει το χαρούπι να ξεχωρίζει, αλλά και...
Δεν είναι μόνο η ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση που κάνει το χαρούπι να ξεχωρίζει, αλλά και...
τα θρεπτικά συστατικά του. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεμάτο ασβέστιο, αλλά και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, το χαρούπι προσφέρει ενέργεια χωρίς περιττά λιπαρά.
Υλικά (12 τεμάχια)
- 80 γρ. αλεύρι χαρουπιού
- 80 γρ. βρώμη αλεσμένη σε μορφή άλευρου
- 90 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
- 90 γρ. μέλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100–120 γρ. κουβερτούρα με στέβια
- 1 κ.γ. λάδι καρύδας
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι χαρουπιού, το αλεύρι βρώμης και το αλάτι με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
- Βήμα 2: Σε άλλο μπολ ή βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το μέλι με το αμυγδαλοβούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Βήμα 3: Ενώνουμε τα δύο μείγματα και πλάθουμε με τα χέρια μας 12 ισομεγέθη μπαλάκια.
- Βήμα 4: Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και με τα δάχτυλά μας τα πιέζουμε ώστε να γίνουν λίγο πιο πλακέ.
- Βήμα 5: Τα βάζουμε στην κατάψυξη περίπου 10-15 λεπτά, για όσο διάστημα χρειαστεί να λιώσουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το λάδι καρύδας.
- Βήμα 6: Βουτάμε τα μπισκότα ολόκληρα ή μέχρι τη μέση στη λιωμένη κουβερτούρα και τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 1–2 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά η σοκολάτα.
Διατροφική αξία ανά τεμάχιο
- Ενέργεια: 80 kcal
- Υδατάνθρακες: 22,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 6,7 γρ.
- Λιπαρά: 8,9 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI