Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

Λεμονάτες πατάτες φούρνου αρωματισμένες με σκόρδο


Το τέλειο συνοδευτικό για κάθε φαγητό
 
Υλικά

  • 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες
  • 8 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
 
  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο, συν περισσότερο για την επικάλυψη
  • Το χυμό 1 λεμονιού
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 φλ. τσαγιού μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένο δενδρολίβανο

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αλείψτε ένα ταψί με μια λεπτή στρώση ελαιόλαδου.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το αλάτι με το μαύρο πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα και το αποξηραμένο δενδρολίβανο.
  3. Τοποθετήστε τις πατάτες στο λαδωμένο ταψί και πασπαλίστε με το μείγμα μπαχαρικών. Ανακατέψτε τις πατάτες για να μοιραστούν ομοιόμορφα τα μπαχαρικά.
  4. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε το ψιλοκομμένο σκόρδο με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ζωμό. Περιχύστε τις πατάτες.
  5. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 40 λεπτά.
  6. Βγάλτε τις πατάτες από το φούρνο, ξεσκεπάστε και πασπαλίστε με την παρμεζάνα.
  7. Επιστρέψτε στο φούρνο, χωρίς κάλυμμα, και ψήστε τις πατάτες μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα με λίγη κρούστα, περίπου 10- 15 λεπτά.
  8. Αφαιρέστε από το φούρνο, γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.