Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025

Κρύα σαλάτα με κριθαράκι


Ελαφριά, χορταστική και πανεύκολη
 
Υλικά

  • 1 1/2 φλ. τσαγιού κριθαράκι
  • 1 κ. σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ. γλ. ρίγανη
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι

 
  • 2 αγγούρια, ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. τσαγιού ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 φλ. τσαγιού μαγειρεμένα ρεβίθια, σουρωμένα
  • 120 γρ. φέτα, κομμένη σε κύβους
  • 1/3 φλ. τσαγιού κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσια
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού ή/και δυόσμου
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε βρασμό και βράστε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή μέχρι να γίνουν λίγο al dente. Σουρώστε το κριθαράκι και ανακατέψτε το με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσει μεταξύ του. Απλώστε σε ένα ταψί για να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το ελαιόλαδο με το ξύδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και το θαλασσινό αλάτι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το μαγειρεμένο κριθαράκι, τα αγγούρια, τις ντομάτες, τα ρεβίθια, τη φέτα, το κόκκινο κρεμμύδι και τις ελιές.
  4. Περιχύστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, προσθέστε τα μισά μυρωδικά και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
  5. Γαρνίρετε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρετε.