Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025

Γαρίδες σαγανάκι


Κλασικό μεζεδάκι με άρωμα θάλασσας και πλούσια σάλτσα ντομάτας
 
Υλικά

  • 800 γρ. γαρίδες
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

 
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/8 κ. γλ. πιπέρι1/8 κ. γλ. πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα:
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες ή ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ. γλ. κόκκινο τσίλι
  • 1 1/2 κ. γλ. ρίγανη
  • 800 γρ. σάλτσα ντομάτας σε κύβους
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 2 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό
  • 180 γρ. φέτα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ τοποθετήστε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τις γαρίδες. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν οι γαρίδες παντού.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 5- 6 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο σε φέτες μαζί με τις νιφάδες κόκκινου τσίλι και τη ρίγανη και σοτάρετε για ένα λεπτό.
  3. Προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε για 2- 3 λεπτά, σβήνοντας την κατσαρόλα. Προσθέστε τις ντομάτες και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το μέλι και τον μαϊντανό και σιγοβράστε για 15 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί μια πλούσια, πηχτή σάλτσα.
  4. Προσθέστε τις μαριναρισμένες γαρίδες και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε και μαγειρέψτε για 5 λεπτά.
  5. Ανοίξτε το καπάκι και πασπαλίστε με φέτα παντού.
  6. Μπορείτε είτε να σκεπάσετε το καπάκι και να μαγειρέψετε άλλα 4-5 λεπτά μέχρι η φέτα να μαλακώσει είτε να την ψήσετε στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για 4- 5 λεπτά.