Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
- 1 κ. σ. στιγμιαία σκόνη εσπρέσο
- 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ. γλ. κορν φλάουρ
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1 41/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για το γλάσο μασκαρπόνε εσπρέσσο:
- 240 γρ. τυρί μασκαρπόνε, κρύο
- 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 κ. γλ. στιγμιαία σκόνη εσπρέσο
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλ. τσαγιού κρύα κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ, λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε με το σύρμα τη σκόνη εσπρέσο. Μεταφέρετε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με το σύρμα το κρύο βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το χτύπημα.
- Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά στα υγρά μέχρι να ενωθούν.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20- 30 λεπτά πριν ψήσετε τα μπισκότα και στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται για 30 λεπτά.
- Για να δημιουργήσετε ένα μπισκότο πάρτε 2 κουταλιές της σούπας από τη ζύμη και τοποθετήστε στο ταψί. Επαναλάβετε για το υπόλοιπο μείγμα, τοποθετώντας τις μπάλες ζύμης μπισκότων σε απόσταση περίπου 8 εκατοστών μεταξύ τους.
- Ψήστε στους 190 βαθμούς για 10- 12 λεπτά ή μέχρι οι άκρες των μπισκότων να σταθεροποιηθούν και το κέντρο να φουσκώσει ελαφρώς.
- Αφήστε να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
- Φτιάξτε την επικάλυψη μασκαρπόνε όσο τα μπισκότα κρυώνουν.
- Χτυπήστε το τυρί μασκαρπόνε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο. Μόλις γίνει λείο, ανακατέψτε τη σκόνη εσπρέσο, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη.
- Μόλις προσθέσετε όλη τη ζάχαρη, ανακατέψτε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις προστεθεί όλη η κρέμα γάλακτος, αυξήστε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια για περίπου 2- 3 λεπτά ή μέχρι το γλάσο να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
- Καλύψτε τα μαλακά και μαστιχωτά μπισκότα με 1- 2 κουταλιές της σούπας γλάσο μασκαρπόνε. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή μια σπάτουλα για να λειάνετε την επικάλυψη σε όλη την κορυφή με κυκλικές κινήσεις.
- Πασπαλίστε με κακάο και απολαύστε.