Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025

Ξεφορτωθείτε τις άσχημες μυρωδιές από το ψυγείο: Οι πιο απλοί και φυσικοί τρόποι

  
   Ανοίγετε το ψυγείο και μια δυσάρεστη μυρωδιά σας κόβει την όρεξη; Δεν σημαίνει πάντα ότι κάποιο τρόφιμο έχει χαλάσει – πολλές φορές υπεύθυνα είναι φαγητά με έντονη οσμή, όπως...  

 
το βραστό κουνουπίδι, τα ψάρια ή το κομμένο κρεμμύδι. Η κακή μυρωδιά μπορεί να «κολλήσει» και στα υπόλοιπα τρόφιμα, γι’ αυτό χρειάζονται μερικά απλά βήματα για να την αντιμετωπίσετε.

Ακολουθούν δοκιμασμένες λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα:

  • Μαγειρική σόδα
    Η πιο κλασική λύση. Φτιάξτε μια πάστα με λίγη σόδα και νερό και καθαρίστε τα ράφια και τα τοιχώματα με σφουγγάρι. Στο τέλος, αφήστε ένα ανοιχτό κουτί σόδας στο ψυγείο για να απορροφά συνεχώς τις μυρωδιές.
  • Ξύδι
    Ανακατέψτε ίσα μέρη λευκό ξύδι και νερό και περάστε όλο το εσωτερικό. Είναι εξαιρετικό για τα λάστιχα της πόρτας, όπου μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα.
  • Λεμόνι
    Στύψτε λίγες σταγόνες σε βαμβάκι ή σφουγγάρι και αφήστε το μέσα στο ψυγείο για μερικές ώρες. Χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας και απομακρύνει έντονες οσμές.
  • Βαμβάκι με βανίλια
    Αντί για τυπικό αποσμητικό, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα βαμβάκι με εκχύλισμα βανίλιας στο ράφι. Το άρωμά του «γλυκαίνει» την ατμόσφαιρα.
  • Αλάτι
    Διαλύστε μια χούφτα σε λίτρα χλιαρού νερού και περάστε τις επιφάνειες. Δεν είναι λειαντικό και δεν αφήνει χημικά.
  • Φλιτζανάκι με ξίδι ή σόδα
    Μια απλή λύση: βάλτε το σε ένα ράφι και αφήστε το να «ρουφήξει» τις μυρωδιές.
  • Κανέλα ή κιμωλία
    Εναλλακτικές φυσικές λύσεις που λειτουργούν σαν φυσικά αποσμητικά.
  • Καπάκια τάπερ
    Για να προλάβετε μελλοντικές διαρροές, τοποθετήστε καπάκια ή μικρά πιάτα κάτω από δοχεία τροφίμων.
    WD-40 (για επίμονους λεκέδες). Αν έχετε ξεραμένα υπολείμματα που δεν φεύγουν με τίποτα, ψεκάστε ελάχιστο WD-40, αφήστε λίγο και καθαρίστε με πανί. Φροντίστε να ξεπλύνετε πολύ καλά πριν βάλετε ξανά τρόφιμα.

Σημαντικό tip: Ό,τι κι αν επιλέξετε, να ανανεώνετε τις λύσεις αυτές τακτικά – ειδικά το ξύδι, τη σόδα και τη βανίλια – ώστε να μη χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.