μαγειρική σόδα και ξίδι. Διατηρήστε το πεντακάθαρο, υγιεινό και οργανωμένο με απλές κινήσεις.
Γιατί χρειάζεται καθαρισμός ψυγείου;
Το ψυγείο είναι από τις πιο «φορτωμένες» συσκευές του σπιτιού: τρόφιμα, υγρασία και ακαθαρσίες δημιουργούν μικρόβια, οσμές και χάος. Ιδανικά, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται 4 φορές τον χρόνο, δηλαδή σε κάθε αλλαγή εποχής. Χρειάζεστε περίπου 1 ώρα για να το έχετε πεντακάθαρο, οργανωμένο και… σαν καινούργιο!
Οδηγός καθαρισμού βήμα-βήμα
Βήμα 1: Αδειάστε το ψυγείο
Βγάλτε όλα τα τρόφιμα. Πετάξτε ό,τι έχει λήξει ή χαλάσει και τοποθετήστε τα υπόλοιπα προσωρινά σε πάγκους ή σε τσάντες.
Βήμα 2: Καθαρίστε τα αφαιρούμενα μέρη
Ράφια, συρτάρια και σχάρες πλένονται με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα (ή ξίδι). Ανακατέψτε σε ένα μπολ νερό με λίγη μαγειρική σόδα, τρίψτε με σφουγγάρι και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά.
Βήμα 3: Καθαρίστε το εσωτερικό
Για το εσωτερικό, γεμίστε μία λεκάνη με ζεστό νερό και 2 κ.σ. μαγειρική σόδα ή μίγμα νερού-ξιδιού. Με σφουγγάρι περάστε όλες τις επιφάνειες, ξεκινώντας από ψηλά προς τα κάτω.
Βήμα 4: Μην ξεχάσετε τα λάστιχα
Τα λάστιχα της πόρτας «παγιδεύουν» βρωμιές και μούχλα. Χρησιμοποιήστε διάλυμα νερού με μαγειρική σόδα και μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τα τρίψετε σχολαστικά.
Βήμα 5: Στεγνώστε καλά
Περάστε όλες τις επιφάνειες με στεγνό, καθαρό πανί για να φύγει η υγρασία.
Βήμα 6: Οργανώστε ξανά τα τρόφιμα
Τοποθετήστε τα ράφια και τα τρόφιμα οργανωμένα:
Γιατί χρειάζεται καθαρισμός ψυγείου;
Το ψυγείο είναι από τις πιο «φορτωμένες» συσκευές του σπιτιού: τρόφιμα, υγρασία και ακαθαρσίες δημιουργούν μικρόβια, οσμές και χάος. Ιδανικά, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται 4 φορές τον χρόνο, δηλαδή σε κάθε αλλαγή εποχής. Χρειάζεστε περίπου 1 ώρα για να το έχετε πεντακάθαρο, οργανωμένο και… σαν καινούργιο!
Οδηγός καθαρισμού βήμα-βήμα
Βήμα 1: Αδειάστε το ψυγείο
Βγάλτε όλα τα τρόφιμα. Πετάξτε ό,τι έχει λήξει ή χαλάσει και τοποθετήστε τα υπόλοιπα προσωρινά σε πάγκους ή σε τσάντες.
Βήμα 2: Καθαρίστε τα αφαιρούμενα μέρη
Ράφια, συρτάρια και σχάρες πλένονται με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα (ή ξίδι). Ανακατέψτε σε ένα μπολ νερό με λίγη μαγειρική σόδα, τρίψτε με σφουγγάρι και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά.
Βήμα 3: Καθαρίστε το εσωτερικό
Για το εσωτερικό, γεμίστε μία λεκάνη με ζεστό νερό και 2 κ.σ. μαγειρική σόδα ή μίγμα νερού-ξιδιού. Με σφουγγάρι περάστε όλες τις επιφάνειες, ξεκινώντας από ψηλά προς τα κάτω.
Βήμα 4: Μην ξεχάσετε τα λάστιχα
Τα λάστιχα της πόρτας «παγιδεύουν» βρωμιές και μούχλα. Χρησιμοποιήστε διάλυμα νερού με μαγειρική σόδα και μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τα τρίψετε σχολαστικά.
Βήμα 5: Στεγνώστε καλά
Περάστε όλες τις επιφάνειες με στεγνό, καθαρό πανί για να φύγει η υγρασία.
Βήμα 6: Οργανώστε ξανά τα τρόφιμα
Τοποθετήστε τα ράφια και τα τρόφιμα οργανωμένα:
- Ένα ράφι για το πρωινό
- Ένα ράφι για φρούτα & σαλάτες
- Ένα ράφι για τα υπόλοιπα φαγητά
Έτσι, βλέπετε πάντα τι έχετε και μειώνετε τη σπατάλη.
Βήμα 7: Καθαρίστε και την κατάψυξη (προαιρετικό)
Ακολουθήστε
την ίδια διαδικασία, βγάζοντας τα τρόφιμα ένα-ένα για να μη λιώσουν.
Δώστε προσοχή στα συρτάρια όπου συσσωρεύεται πάγος.
Βήμα 8: Μην ξεχάσετε το εξωτερικό
Αν έχετε inox
ψυγείο, η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα! Καθαρίζει και γυαλίζει τις
μεταλλικές επιφάνειες, εξαφανίζοντας ακόμα και μικρογρατζουνιές.
Tips που κάνουν τη διαφορά
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του ψυγείου όσο καθαρίζετε για να μη χάσει ψύξη.
- Μπορείτε να φτιάξετε πάστα μαγειρικής σόδας με λίγο νερό για επίμονες βρωμιές.
- Αφήστε την πόρτα ανοιχτή για λίγα λεπτά μετά τον καθαρισμό για αερισμό.
- Ένα μικρό μπολάκι με σόδα μέσα στο ψυγείο απορροφά οσμές για εβδομάδες.
Ο καθαρισμός του ψυγείου δεν είναι αγγαρεία – είναι «επένδυση» στην υγεία σας. Με μαγειρική σόδα και ξίδι, έχετε έναν φυσικό, οικονομικό και αποτελεσματικό σύμμαχο για να κρατήσετε την κουζίνα σας υγιεινή και οργανωμένη.