Το ξύλο κοπής είναι αναντικατάστατο εργαλείο στην κουζίνα, αλλά με...
την καθημερινή χρήση, συσσωρεύει οσμές και λεκέδες που σε κάνουν να θες να το πετάξεις. Δεν χρειάζεται! Με λεμόνι, αλάτι και μαγειρική σόδα μπορείς να το κάνεις σαν καινούργιο.
Γιατί αυτά τα υλικά δουλεύουν
Λεμόνι: Αντιβακτηριδιακό και φυσικό λευκαντικό, αφήνει άρωμα φρεσκάδας.
Μαγειρική σόδα: Εξουδετερώνει οσμές και καθαρίζει σε βάθος.
Αλάτι: Ήπιο απολυμαντικό, απομακρύνει λεκέδες και υπολείμματα.
Πώς να το καθαρίσεις βήμα-βήμα
1. Αλάτι + λεμόνι: Πασπάλισε με χοντρό αλάτι και τρίψε με μισό λεμόνι. Άφησέ το 5-10 λεπτά και ξέπλυνε.
2. Μαγειρική σόδα: Αν υπάρχουν ακόμα λεκέδες ή μυρωδιές, ρίξε σόδα και τρίψε με βρεγμένο σφουγγάρι. Άφησέ την 5 λεπτά και ξέπλυνε καλά.
3. Στέγνωμα: Άφησέ το να στεγνώσει εντελώς για να αποφύγεις μούχλα και βακτήρια.
Extra tips
- Μην το βάζεις ποτέ στο πλυντήριο πιάτων: η θερμότητα το καταστρέφει.
- Στέγνωσέ το πάντα όρθιο, όχι επίπεδα.
- Μια φορά τον μήνα, πέρασέ το με λάδι καρύδας για ενυδάτωση και διάρκεια ζωής.
- Για έντονες μυρωδιές όπως σκόρδο ή κρεμμύδι: καθάρισέ το αμέσως με λεμόνι.
Προσοχή: Αν όμως το ξύλο έχει βαθιές χαρακιές ή έχει παραμορφωθεί, ήρθε η ώρα για αντικατάσταση. Η καθαριότητα στην κουζίνα ξεκινάει από τα βασικά!