Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2025

Ψητά καρότα με σάλτσα μελιού και βαλσάμικου


Υγιεινό συνοδευτικό
 
Υλικά

  • 1 κιλό καρότα
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο
  • 1 κ. γλ. αλάτι

 
  • 1/4 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ή περισσότερο για γεύση
  • 1 1/2 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 1 κ. γλ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι ή 2 κλωνάρια φρέσκα φύλλα θυμαριού, χωρίς φύλλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  2. Αφαιρέστε το κοτσάνι από τα καρότα και κόψτε τα στη μέση, κατά μήκος.
  3. Τοποθετήστε τα καρότα σε ένα ταψί και ανακατέψτε τα με το λάδι, το βαλσάμικο, το μέλι, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τα από το φούρνο.
  5. Γυρίστε τα καρότα φροντίζοντας να τα καλύψετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίξτε λίγο ακόμα μέλι, δενδρολίβανο και θυμάρι από πάνω και ανακατέψτε τα να καλυφθούν.
  6. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσετε τυχόν υπολείμματα υγρών στον πάτο του ταψιού, επιτρέποντας στα καρότα να ψηθούν αντί να αχνίσουν.
  7. Επιστρέψτε στο φούρνο για 20- 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.