Φυτική πρωτεΐνη με μεγάλη θρεπτική αξία
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Τα ρεβίθια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσια...
Τα ρεβίθια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσια...
σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (ιδανική επιλογή για χορτοφάγους), αλλά και σε φυτικές ίνες που βελτιώνουν την πέψη, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και μειώνουν το πρήξιμο. Περιέχουν βιταμίνη Ε με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες του συμπλέγματος Β –ιδιαίτερα φυλλικό οξύ που είναι χρήσιμο στην εγκυμοσύνη– καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και ασβέστιο που ενισχύουν οστά και μύες.
Υλικά (1 μεγάλο μπολ)
- 250-270 γρ. βρασμένα ρεβίθια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. ταχίνι ολικής
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- 1/3 κούπας από το νερό που έχουν βράσει τα ρεβίθια
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βάζουμε σε μεγάλο μπλέντερ τα ρεβίθια με το λεμόνι, το λάδι και το ταχίνι και χτυπάμε καλά.
- Βήμα 2: Συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα καρυκεύματα και το σκόρδο. Αν το χούμους είναι πιο σφιχτό από όσο θέλουμε, ρίχνουμε λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο.
- Βήμα 3: Αποθηκεύουμε σε τάπερ και βάζουμε στο ψυγείο.
Διατροφική αξία ανά 30 γρ.
- Ενέργεια: 88 kcal
- Υδατάνθρακες: 2,2 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,5 γρ.
- Λιπαρά: 9,2 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,3 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI