Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025

Ντολμαδάκια γιαλαντζί της γιαγιάς – Η συνταγή που μυρίζει Κυριακή και Ελλάδα

 
Υπάρχουν κάποια φαγητά που δεν είναι απλώς νόστιμα, αλλά έχουν ψυχή — και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα από αυτά.
Ακολουθώντας ...  

 

την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς, φτιάχνουμε μικρές, αρωματικές μπουκιές από ρύζι, μυρωδικά και ελαιόλαδο, τυλιγμένες σε τρυφερά αμπελόφυλλα. Μπορεί να θέλουν λίγο χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει με την πρώτη μπουκιά.

Υλικά (για 4 μερίδες)


- ½ κιλό αμπελόφυλλα
- 1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ½ κιλό ρύζι καρολίνα
- 1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση – βήμα προς βήμα

1. Προετοιμασία των φύλλων:
Βουτήξτε τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει για 3 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε τα να κρυώσουν.

2. Η γέμιση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 1-2 λεπτά.
Προσθέστε το ρύζι και ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώστε και αφήστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

3. Το τύλιγμα:
Στρώστε τον πάτο της κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα.
Σε κάθε φύλλο βάλτε 1 κ.γ. από τη γέμιση και τυλίξτε προσεκτικά.
Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια κυκλικά, με την ένωση προς τα κάτω.

4. Το μαγείρεμα:
Ρίξτε ένα ποτήρι νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Τοποθετήστε ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια για να μη διαλυθούν.
Βράστε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε για 40 λεπτά.
Αφήστε τα να σταθούν 15–20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Το μυστικό της γιαγιάς


Το σωστό τύλιγμα θέλει αγάπη και ηρεμία — και ποτέ βιασύνη.
«Όπως λες ένα μυστικό, έτσι πρέπει να τυλίγεις και το ντολμαδάκι», έλεγε η γιαγιά.
Μην παραλείψετε το λεμόνι στο τέλος, δίνει την ισορροπία που χρειάζεται το φαγητό.