Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

Πένες με σάλτσα βότκας


Μια επιλογή comfort food με ισορροπημένες γεύσεις
 
Υλικά

  • 250 γρ. πένες
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

 
  • 3- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ. γλ. κόκκινο τσίλι
  • 800 γρ. σάλτσα με ντομάτες σε κύβους
  • 3 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. τσαγιού βότκα
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα και περισσότερη για γαρνίρισμα
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα και περισσότερη για γαρνίρισμα
  • Αλάτι, ανάλογα με τη γεύση
  • Φρέσκο βασιλικό, για γαρνίρισμα
 
Εκτέλεση
  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε το σκόρδο και τις νιφάδες κόκκινου τσίλι και μαγειρέψτε ένα ή δύο λεπτά ακόμα.
  2. Προσθέστε τις ντομάτες στο τηγάνι, μαζί με τον πελτέ ντομάτας και τη βότκα. Σιγοβράστε μέχρι να διαλυθούν οι ντομάτες, περίπου 25- 30 λεπτά.
  3. Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, βράστε τις πένες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Κρατήστε ένα φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά πριν τα σουρώσετε.
  4. Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και την τριμμένη παρμεζάνα στη σάλτσα. Μαγειρέψτε 5- 10 λεπτά ακόμη.
  5. Ρίξτε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά.
  6. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα καλά. Αν προτιμάτε το πιάτο λίγο πιο ρευστό, προσθέστε λίγο νερό από τα ζυμαρικά.
  7. Σερβίρετε και γαρνίρετε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο βασιλικό.