Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα φρούτα, πλούσιο σε...
βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προάγουν την υγεία της καρδιάς και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου. Η πηκτίνη που περιέχει συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ οι φλαβονοειδείς ενώσεις του προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Ελαφρύ, δροσιστικό και εύκολο στην κατανάλωση, το μήλο δικαιολογεί απόλυτα τη ρήση «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».
Υλικά (8 τεμάχια)
- 250 γρ. τριμμένο μήλο (κόκκινο ή πράσινο, ανάλογα με την οξύτητα που επιθυμεί ο καθένας)
- 90 γρ. βασιλικοί χουρμάδες (4 τεμάχια)
- 160 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κόφτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο, μουλιασμένο σε 5-6 κ.σ. νερό
- 120 γρ. αλεύρι βρώμης
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε 100 ml ζεστό νερό για 10 λεπτά.
- Βήμα 2: Μόλις μαλακώσουν, τους χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το νερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα.
- Βήμα 3: Βάζουμε την πάστα χουρμά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον μουλιασμένο λιναρόσπορο, το αμυγδαλοβούτυρο, την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά.
- Βήμα 4: Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης, το μπέικιν πάουντερ και το τριμμένο μήλο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Βήμα 5: Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί 20×20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C, για 30-35 λεπτά.
- Βήμα 6: Μόλις ψηθούν, αφήνουμε τις μπάρες να κρυώσουν για 30 λεπτά και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Διατροφική αξία ανά μπάρα
- Ενέργεια: 240 kcal
- Υδατάνθρακες: 25,2 γρ.
- Πρωτεΐνη: 7,7 γρ.
- Λιπαρά: 9,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ
