Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025

Κοτόπουλο με μπρόκολο & ρύζι στο φούρνο


   Το μπρόκολο είναι το κορυφαίο φθινοπωρινό και χειμερινό λαχανικό
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Το μπρόκολο, ο απόλυτος χειμερινός διατροφικός θησαυρός, είναι πλούσιο σε βιταμίνη ...  
 
 
C που ενισχύει το ανοσοποιητικό, περιέχει βιταμίνη Κ και ασβέστιο για υγιή οστά, ενώ οι αντικαρκινικές ενώσεις του συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, η βήτα-καροτίνη που διαθέτει μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, συμβάλλοντας στην καλύτερη όραση.

Υλικά (4 μερίδες)
 
  • 200 γρ. μακρύκοκκο ρύζι (ωμό)
  • 250 γρ. φουντάκια μπρόκολο (ωμό)
  • 450 γρ. στήθος κοτόπουλο (ωμό), κομμένο σε κυβάκια
  • 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 50 γρ. πέστο βασιλικού
  • 70 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
  • 450 ml νερό
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο πυρέξ βάζουμε το κοτόπουλο, το ρύζι και το μπρόκολο και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε ξανά.
  • Βήμα 3: Ρίχνουμε το νερό και όλα τα καρυκεύματα της συνταγής (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κουρκουμά), ανακατεύοντας ώστε να πάνε παντού.
  • Βήμα 4: Σκεπάζουμε με το τριμμένο τυρί, καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 190°C για 40-45 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 480 kcal
  • Υδατάνθρακες: 39,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 41,6 γρ.
  • Λιπαρά: 13,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 6,3 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI