Λάρισα – Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) με διευρυμένη σύνθεση. Στη...
συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας, μεταφέροντας το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί σε πολλές περιοχές της υπαίθρου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προετοιμάσουν την κλιμάκωση του αγώνα για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα παραγωγής με αξιοπρεπές εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η συνέχιση των συνεδριάσεων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και η διεξαγωγή ενημερωτικών συσκέψεων συντονισμού και οργάνωσης της δράσης σε όλα τα χωριά των περιοχών της χώρας.
Σημαντικός σταθμός στην κλιμάκωση του πανελλαδικού συντονισμού θα αποτελέσει η Πανελλαδική Σύσκεψη, που όπως αποφασίστηκε θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στη Νίκαια της Λάρισας. Στη σύσκεψη αυτή αναμένεται να καθοριστεί η έναρξη των πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων.
Συλλαλητήριο στην Αθήνα
Στο μεταξύ, στην οργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο πρώτο διάστημα του Νοεμβρίου – ενδεικτικά έως τις 11 Νοεμβρίου 2025 -, προσανατολίζονται και οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί φορείς, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που κάλεσε η ΕΘΕΑΣ.
Στη σύσκεψη αυτή, αποφασίστηκε επίσης, η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων, για την οργάνωση κοινών δράσεων και παρεμβάσεων, αλλά και η συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής από κτηνιάτρους και γνώστες του αντικειμένου για την τεκμηριωμένη αντιμετώπιση της ευλογιάς και τη διαμόρφωση προτάσεων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ, εκφράστηκε έντονη αγανάκτηση, απόγνωση και βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο. Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες περιέγραψαν με δραματικούς τόνους την οικονομική ασφυξία, τις τεράστιες απώλειες ζωικού κεφαλαίου και την κατάρρευση ολόκληρων περιοχών λόγω της ευλογιάς, καθώς και την αβεβαιότητα την οποία καθημερινά ζουν για την επόμενη μέρα του ζωικού κεφαλαίου τους. Πολλές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στο χείλος της επιβίωσης, με ανυπολόγιστες ζημιές, ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις, καθώς και καθυστερήσεις δικαιούμενων πληρωμών παραγωγικών παραγωγών και κτηνοτρόφων, που οδηγούν σε μαρασμό της παραγωγής και εγκατάλειψη της υπαίθρου.
«Η γενικευμένη αίσθηση αδικίας, εγκατάλειψης και κόπωσης κυριάρχησε, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πολιτεία», σημειώνεται.
