Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025

Τάρτα με καπνιστό σολομό


Τέλειο συνοδευτικό για ένα κρασί στο σπίτι
 
Υλικά
 
  •  180 γρ. καπνιστό σολομό σε φέτες
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι

 
  • 3 κ. σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κατεψυγμένο φύλλο σφολιάτας, αποψυγμένο
  • 1 φλ. τσαγιού ξινή κρέμα
  • 1- 2 μικρά αγγούρια, σε λεπτές φέτες
  • 1 κ. σ. κάπαρη
  • Φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό ή και τα δύο, για το σερβίρισμα
  • Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 
Εκτέλεση
  1. Ζεστάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι, προσθέστε το ξύδι και ανακατέψτε. Αφήστε στην άκρη, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να σερβίρετε.
  3. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώστε από πάνω τη σφολιάτα. Με ένα πιρούνι, τρυπήστε τη ζύμη, βαθιά, από άκρη σε άκρη. Αυτό θα τη βοηθήσει να παραμείνει αφράτη αλλά όχι φουσκωμένη (εξαλείφοντας την πιθανότητα να δημιουργηθούν θύλακες αέρα), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα οι επικαλύψεις αργότερα.
  4. Τοποθετήστε το ταψί στη μεσαία σχάρα και ψήστε τη ζύμη μέχρι να ροδίσει και να αφρατέψει, 17 έως 20 λεπτά. (Θα φουσκώσει ελαφρώς, αλλά θα πρέπει να ξεφουσκώσει. Αν δεν το κάνει, τρυπήστε απαλά μια τρύπα και πιέστε ελαφρά τυχόν θύλακες αέρα). Αφήστε τη να κρυώσει εντελώς.
  5. Όταν η ζύμη κρυώσει, απλώστε την ξινή κρέμα στην επιφάνεια σαν σάλτσα σε πίτσα. Τοποθετήστε από πάνω το σολομό, το αγγούρι, την κάπαρη, τον άνηθο και το κρεμμύδι στο ξύδι.
  6. Ραντίστε με λεμόνι και αλατοπιπερώστε. Κόψτε σε τετράγωνα για να σερβίρετε.