Σκηνές βγαλμένες από ταινία δράσης εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα σήμερα (19/10) στο Παρίσι, όταν ομάδα επαγγελματιών ληστών εισέβαλε στο Μουσείο του Λούβρου και απέσπασε ανεκτίμητα κοσμήματα από...
τη βασιλική συλλογή του Ναπολέοντα και της αυτοκράτειρας.
Οι δράστες έδρασαν με χειρουργική ακρίβεια, παρακάμπτοντας τα μέτρα ασφαλείας και εξαφανίστηκαν πριν προλάβει να φτάσει η αστυνομία.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην περίφημη Rue de Rivoli, με τις γαλλικές αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.
Το μουσείο παραμένει κλειστό «για εξαιρετικούς λόγους», όπως ανακοινώθηκε μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter).
Ληστεία σημειώθηκε κατά το άνοιγμα του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού στο X, με το μουσείο να ανακοινώνει ότι έκλεισε για «εξαιρετικούς λόγους».
Όπως αναφέρει η Le Parisien σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας, μασκοφόροι απέκτησαν πρόσβαση στο κτήριο από την πλευρά του Σηκουάνα, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες. Πήραν ένα ασανσέρ εμπορευμάτων για να έχουν άμεση πρόσβαση στην Πινακοθήκη Απόλλων.
Αφού έσπασαν παράθυρα, δύο άνδρες μπήκαν μέσα, ενώ ένας τρίτος παρέμεινε απέξω.
Οι κλέφτες έκλεψαν εννέα κομμάτια από τη συλλογή κοσμημάτων του Ναπολέοντα και της Αυτοκράτειρας: ένα κολιέ, μια καρφίτσα, μια τιάρα και άλλα.
Σύμφωνα με εσωτερική πηγή στο Λούβρο, το περίφημο Regent, το μεγαλύτερο διαμάντι της συλλογής, με βάρος πάνω από 140 καράτια, δεν κλάπηκε. Η ζημιά μένει να εκτιμηθεί.
«Μια ληστεία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο άνοιγμα του μουσείου του Λούβρου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Βρίσκομαι στο σημείο μαζί με το προσωπικό του μουσείου και την αστυνομία. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», έγραψε η Ρασίντα Ντατί.
Ένας ή περισσότεροι δράστες εισήλθαν στο μουσείο, δήλωσε το περιβάλλον της υπουργού στο AFP, χωρίς να διευκρινίζει αν έχουν κλαπεί έργα τέχνης.
Το Μουσείο του Λούβρου είναι το μουσείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο και στεγάζει μερικά από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας ιστορίας.
Μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με το μουσείο, σημείωσε το AFP.
Πηγές: leparisien.fr- ΑΠΕ-ΜΠΕ– AFP