Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025

Ντοματένιες τυρομπουκιές (οι υγιεινές)


   Το λυκοπένιο που περιέχεται στην ντομάτα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Το λυκοπένιο, ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά...  
 
 
της ντομάτας, δημιουργεί ισχυρές άμυνες απέναντι σε μικρόβια και φλεγμονές, ενώ παράλληλα μας προστατεύει από πιθανές μορφές καρκίνου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα και οι βιταμίνες που περιέχονται στην ντομάτα, συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής καρδιακής υγείας, ενώ ο συνδυασμός β-καροτενίου και λυκοπενίου προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, χαρίζοντας στο δέρμα υγεία και προστασία.
 
Υλικά (10 τεμάχια)
 
  • 150 γρ. ντοματίνια (ή ντομάτες), ψιλοκομμένα και έχοντας αφαιρέσει τους περισσότερους σπόρους
  • 120 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 45 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 100 γρ. φέτα με λιγότερα λιπαρά και αλάτι
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • σουσάμι, ηλιόσποροι για το πασπάλισμα πριν από το ψήσιμο

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια και τα πατάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
  • Βήμα 2: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις νιφάδες βρώμης, το αβγό, τα ντοματίνια, το γιαούρτι και τη φέτα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βήμα 3: Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον δυόσμο και το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Βήμα 4: Πλάθουμε με τα χέρια μας 10 ισομεγέθη μπαλάκια και αφού τα τοποθετήσουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ηλιόσπορους.
  • Βήμα 5: Ψήνουμε για 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C.
Advertisemen

Διατροφική αξία (ανά τεμάχιο)

  • Ενέργεια: 83 kcal
  • Υδατάνθρακες: 17,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 12,2 γρ.
  • Λιπαρά: 7,2 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI