Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025

Παραδοσιακή καρυδόπιτα


Με σιρόπι πορτοκαλιού
 
Υλικά

  • 1 φλ. τσαγιού καρύδια
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα

 
  • 1/4 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1/2 κ. γλ. αλεσμένο γαρύφαλλο
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, μοιρασμένη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, συν λίγο για να λαδώσετε το τηγάνι
  • 6 αυγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι
  • 1 κ. γλ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ. σ. ψιλοτριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού
  • Για το σιρόπι πορτοκαλιού:
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 3 πορτοκάλια
 
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώστε και αλευρώστε ένα μικρό ταψί.
  2. Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα ταψί και καβουρδίστε τα στο φούρνο, κουνώντας τα μία ή δύο φορές, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν εντελώς. Ψιλοκόψτε τα ή αλέστε τα σε μύλο ξηρών καρπών.
  3. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
  4. Χτυπήστε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέστε τους κρόκους αυγών και το γιαούρτι και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε μέσα το μείγμα αλευριού και τα αλεσμένα καρύδια.
  5. Σε ένα ξεχωριστό μπολ συνδυάστε τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  6. Ρίξτε το μείγμα σε εκείνο με το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το μείγμα με ένα κουτάλι στο προετοιμασμένο ταψί και ισιώστε την κορυφή με μια σπάτουλα.
  7. Ψήστε μέχρι η κορυφή της καρυδόπιτας να πάρει χρώμα και ένα ξύλινο σουβλάκι που θα εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό, 45 έως 50 λεπτά.
  8. Αφήστε να κρυώσει εντελώς.
  9. Για να φτιάξετε το σιρόπι βάλτε τη ζάχαρη και τους χυμούς σε μια μικρή κατσαρόλα να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίστε να σιγοβράζετε μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρώς και να μειωθεί σε περίπου 1 φλιτζάνι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
  10. Κόψτε τη φλούδα και το κουκούτσι από τα πορτοκάλια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόψτε το πορτοκάλι σε ένα μπολ και περιχύστε με το κρύο σιρόπι.
  11. Σερβίρετε το κέικ με μερικά από τα πορτοκάλια και μια γενναιόδωρη δόση σιροπιού.