Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025

Έριξες παραπάνω αλάτι στο φαγητό; Μην το πετάξεις — Δες πως σώζεται

 
  Σου έπεσε παραπάνω αλάτι στο φαγητό; Μην ανησυχείς — συμβαίνει και στους πιο έμπειρους μάγειρες. Το σημαντικό είναι να ξέρεις πώς να το μαζέψεις πριν αποχαιρετήσεις το πιάτο σου.

Με...  
 
 
μερικά έξυπνα κόλπα και μικρές προσθήκες, μπορείς να εξισορροπήσεις τη γεύση χωρίς να χαλάσεις την υφή ή το άρωμα του φαγητού σου. Από την πατάτα-σώστη μέχρι τη σωστή δόση οξύτητας ή γαλακτοκομικών, υπάρχουν λύσεις που λειτουργούν άμεσα.

1. Πατάτα – το πιο κλασικό κόλπο
Το πιο γνωστό «σωσίβιο» σε υπερβολικά αλατισμένο φαγητό είναι η πατάτα.
Καθάρισε μία, κόψε τη στη μέση και ρίξ’ την στην κατσαρόλα ή τη σάλτσα.
Βράσε για 10-15 λεπτά — η πατάτα θα απορροφήσει το περιττό αλάτι, ενώ παράλληλα θα αφήσει μια ελαφριά γλύκα στο πιάτο.
- Ιδανικό για σούπες, όσπρια, μαγειρευτά και σάλτσες.

2. Λαχανικά που εξισορροπούν
Αν το φαγητό σου «ξέφυγε», μπορείς να ετοιμάσεις μια δεύτερη, άνοστη εκδοχή της συνταγής (χωρίς αλάτι) και να τη συνδυάσεις με την αλμυρή.
Η γλύκα των λαχανικών —όπως καρότα, μπρόκολο ή κουνουπίδι— θα μαλακώσει τη γεύση και θα δώσει φυσική ισορροπία.
Αν τα βράσεις μαζί με το φαγητό, τραβούν μέρος του αλατιού και χαρίζουν επιπλέον άρωμα.

3. Γαλακτοκομικά – η κρέμα που «σβήνει» την αλμύρα
Προϊόντα όπως κρέμα γάλακτος, βούτυρο, γιαούρτι ή τυρί κρέμα λειτουργούν σαν «μαξιλάρι» στη γεύση.
Πρόσθεσε λίγο από ένα από αυτά και η αλμύρα θα μειωθεί αισθητά, ειδικά σε σάλτσες ή ζυμαρικά.
- Αν η συνταγή το επιτρέπει, μια κουταλιά κρέμα γάλακτος στο τέλος κάνει θαύματα.

4. Αν είναι σάλτσα – αραίωσέ την
Όταν πρόκειται για σάλτσες, μπορείς να τις «επαναφέρεις» προσθέτοντας λίγο ζωμό λαχανικών ή κρέατος, ή τριμμένη ντομάτα.
Άφησέ τη να σιγοβράσει ξανά, ώστε να μειωθούν τα υγρά φυσικά.
Η αραίωση αλλάζει το προφίλ της γεύσης και εξουδετερώνει μεγάλο μέρος της αλμύρας.

5. Πρόσθεσε οξύτητα
Αν η συνταγή το «σηκώνει», η οξύτητα είναι σύμμαχος.
Μερικές σταγόνες λεμόνι, ξύδι ή ακόμα και κρασί, μπορούν να φέρουν ισορροπία στη γεύση και να μειώσουν την αίσθηση του αλατιού.
- Προσοχή, όμως: πρόσθεσε λίγο-λίγο και δοκίμαζε κάθε φορά.

Extra tip: Πρόληψη
Για να μην ξανασυμβεί, πρόσθεσε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος ή σε δόσεις. Τα υλικά απελευθερώνουν φυσική γεύση όσο βράζουν — οπότε είναι πιο εύκολο να «πέσεις έξω» αν βιάζεσαι να αλατίσεις.