Υλικά
1 κιλό μπούτι ή στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα, κομμένα σε κύβους
Για τη σάλτσα:
- 1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα σόγιας
- 2 κ. σ. ξύδι ρυζιού ή λευκό ξύδι
- 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 1 κ. σ. μέλι
- 1 κ. σ. σησαμέλαιο
- 1 κ. σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κ. σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1/2 κ. γλ. κόκκινες νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
- 2 κ. γλ. κορν φλάουρ
- 1/4 φλ. τσαγιού νερό
Για γαρνιτούρα: σουσάμι, φρέσκα κρεμμυδάκια (πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Για να φτιάξετε τη σάλτσα Teriyaki ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα εκτός από το κορν φλάουρ σε μια κατσαρόλα.
- Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Ανακατέψτε το κορν φλάουρ με λίγο νερό και προσθέστε σιγά- σιγά το μείγμα στη σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς, για να δέσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει.
- Μαρινάρετε το κοτόπουλο με το ένα τέταρτο της σάλτσας (κρατήστε το υπόλοιπο για να το περιχύσετε αργότερα). Σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή και περισσότερο.
- Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε το κοτόπουλο, περάστε τα κομμάτια κοτόπουλου στα σουβλάκια (αν χρησιμοποιείτε ξύλινα σουβλάκια, μουλιάστε τα τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το ψήσιμο, για να μην καούν ή πάρουν φωτιά).
- Ζεστάνετε τη σχάρα σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει η σχάρα, τοποθετήστε τα σουβλάκια στην ελαφρώς λαδωμένη σχάρα. Γ
- Γυρίζετε τα σουβλάκια κάθε 3- 4 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί μέχρι μέσα, περίπου 10-12 λεπτά. Όταν γυρίσετε το κοτόπουλο, συνεχίστε να το περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα τεριγιάκι.