Η κουζίνα δεν είναι απλώς ένας χώρος μαγειρέματος. Είναι το σημείο του πρωινού καφέ, των οικογενειακών συζητήσεων, των μικρών στιγμών της ημέρας. Και...
Το μυστικό για να τη διατηρείς πάντα καθαρή δεν είναι οι μεγάλες «γενικές» καθαριότητες, αλλά τα μικρά, σταθερά βήματα. Με το παρακάτω πλάνο, θα κρατάς την κουζίνα σου τακτοποιημένη χωρίς κόπο.
Γρήγορο πλάνο 10 λεπτών (κάθε μέρα)
- Μάζεψε πιάτα και σκεύη από πάγκο και νεροχύτη
- Σκούπισε τον πάγκο με υγρό πανί και ήπιο καθαριστικό
- Άδειασε σκουπίδια ή ανακύκλωση αν έχουν γεμίσει
- Πέρασε το δάπεδο στα «σημεία» με ψίχουλα ή λεκέδες
10 λεπτά αρκούν για να διατηρείται ο χώρος καθαρός καθημερινά.
1 Καθάριζε όσο μαγειρεύεις
Όσο σιγοβράζει το
 φαγητό, ξέπλυνε τα σκεύη που τελείωσες, σκούπισε πιτσιλιές και άδειασε 
υπολείμματα. Έτσι, τελειώνοντας το μαγείρεμα, η κουζίνα σου θα είναι ήδη
 σχεδόν έτοιμη.
 
2 Ο πάγκος – ο «καθρέφτης» της κουζίνας
Μετά από κάθε χρήση, καθάρισε την επιφάνεια με ήπιο καθαριστικό ή διάλυμα νερού με ξύδι (1:1), αν το επιτρέπει το υλικό.
Για φρεσκάδα, πρόσθεσε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού.
Καθαρός πάγκος σημαίνει λιγότερα μικρόβια και πιο ευχάριστο περιβάλλον μαγειρικής.
 
3 Το ψυγείο θέλει πρόγραμμα
Μία φορά την εβδομάδα:
Πέτα ληγμένα προϊόντα
Σκούπισε ράφια με χλιαρό νερό και λίγη μαγειρική σόδα
Φέρε μπροστά τα τρόφιμα που λήγουν νωρίτερα
Έτσι αποφεύγεις σπατάλη και διατηρείς το ψυγείο φρέσκο και υγιεινό.
4 Εστίες & φούρνος με φυσικό τρόπο
Φτιάξε πάστα μαγειρικής σόδας και νερού, άπλωσέ τη στις εστίες ή στο φούρνο και άφησέ τη 20 λεπτά.
Σκούπισε με νωπό πανί και ρίξε λίγο ξύδι για λάμψη.
Η σόδα διαλύει τα λίπη χωρίς σκληρό τρίψιμο ή χημικά.
 
5 Νεροχύτης & σφουγγάρια: οι «αόρατες» παγίδες
Καθάριζε τον νεροχύτη με ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση.
Τα σφουγγάρια πρέπει να ανανεώνονται συχνά – κάθε 1–2 εβδομάδες ή νωρίτερα αν μυρίζουν ή φθαρούν.
Απολύμανση μπορεί να γίνει:
Στο πλυντήριο πιάτων σε ζεστό πρόγραμμα
Ή στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα, μόνο αν είναι υγρά και χωρίς μεταλλικά μέρη.
 
6 Καθάρισε τον αέρα και τις μυρωδιές
Άνοιγε παράθυρο ή απορροφητήρα όταν μαγειρεύεις.
Για φυσικό άρωμα, βράσε νερό με λεμόνι και κανέλα για λίγα λεπτά — απορροφά μυρωδιές και αφήνει ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας.
 
7 Κράτα το απλό: λίγο κάθε μέρα
Δώσε 10–15 
λεπτά καθημερινά σε μικρές κινήσεις (πάγκος, νεροχύτης, πάτωμα). Όταν 
γίνει ρουτίνα, η κουζίνα παραμένει καθαρή «από μόνη της» – και εσύ έχεις
 καθαρό μυαλό για να δημιουργήσεις.
 
 Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να χρησιμοποιώ ξύδι και σόδα σε όλες τις επιφάνειες;
Όχι. Απόφυγέ τα σε μάρμαρο, γρανίτη ή φυσικές πέτρες – το ξύδι είναι όξινο και μπορεί να προκαλέσει φθορά.
Κάθε πότε αλλάζω σφουγγάρι;
Κάθε 1–2 εβδομάδες για καθημερινή χρήση ή νωρίτερα αν μυρίζει.
Είναι ασφαλές να “μικροκυματίζω” τα σφουγγάρια;
Μόνο αν είναι υγρά και χωρίς μεταλλικά μέρη, για πολύ σύντομο χρόνο. Πιο ασφαλές είναι το πλυντήριο πιάτων.
Κάθε πότε κάνω γενική στο ψυγείο;
Ένα «γρήγορο» εβδομαδιαίο καθάρισμα και μία σχολαστική γενική κάθε 1–2 μήνες.
Ποιο φυσικό αποσμητικό χώρου λειτουργεί πιο γρήγορα;
Λεμόνι με κανέλα που βράζει ή ένα μπολ με μαγειρική σόδα στον πάγκο — απορροφούν τις μυρωδιές αποτελεσματικά.

 
 
 
 
