Μία πεντανόστιμη vegan συνταγή
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Ένα χορταστικό γλυκό, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, που...
Ένα χορταστικό γλυκό, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, που...
δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κλασικό κέικ με βούτυρο και ζάχαρη.
- Υλικά (10-12 μερίδες)
- 3 μεγάλα πορτοκάλια
- 100 γρ. μέλι
- 70 γρ. βασιλικούς χουρμάδες (περίπου 4 μεγάλους)
- 150 γρ. ψιλοκομμένο αμύγδαλο, άψητο με φλούδα
- 200 γρ. αλεύρι Ζέας
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βράζουμε τα πορτοκάλια σε μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά, για 1 ώρα.
- Βήμα 2: Όταν κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
- Βήμα 3: Τα βάζουμε σε μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να διαλυθούν οι περισσότερες ίνες του φρούτου.
- Βήμα 4: Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε τον πολτό πορτοκαλιού με τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και το μέλι (ιδανικά ελαφρώς ζεσταμένο ώστε να είναι πιο ρευστό), μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βήμα 5: Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύοντας καλά.
- Βήμα 6: Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε φόρμα σιλικόνης ή μεταλλική (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόχαρτο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά.
Διατροφική αξία (ανά κομμάτι)
- Ενέργεια: 158 kcal
- Υδατάνθρακες: 28,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,2 γρ.
- Λιπαρά: 7,1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI