Καμένος πάτος κατσαρόλας; Μην πανικοβάλλεσαι — καθαρίζει πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις!
Αν...
Οι παρακάτω δύο μέθοδοι χρησιμοποιούν μόνο καθημερινά υλικά (σόδα, ξίδι, αλάτι) και έχουν αποδειχθεί σωτήριες για κάθε τύπο κατσαρόλας.
1) Ξίδι + Μαγειρική Σόδα: Ο πιο γρήγορος και δραστικός καθαρισμός
Αν ο πάτος έχει γίνει κατάμαυρος και κολλημένος, η αντίδραση ξιδιού και σόδας κάνει θαύματα.
Πώς θα το κάνεις βήμα-βήμα
Ρίχνεις τόσο ξίδι όσο χρειάζεται για να καλυφθεί ο καμένος πάτος.
Προσθέτεις 1–2 κουταλιές μαγειρική σόδα.
– Θα αρχίσει αμέσως το χαρακτηριστικό «φούσκωμα» που μαλακώνει τα καμένα.
Βάζεις την κατσαρόλα στο μάτι και βράζεις για περίπου 5 λεπτά.
Σβήνεις τη φωτιά, αφήνεις για λίγα λεπτά και πλένεις με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
Γιατί λειτουργεί τόσο καλά
Η σόδα «σηκώνει» τα
καμένα λίπη, ενώ το ξίδι δρα σαν φυσικό απολιπαντικό. Ο συνδυασμός τους
απομακρύνει μέχρι και παλιές μαυρίλες.
2) Αλάτι για βαθύ μουλιάσμα: Η λύση της… επόμενης μέρας
Αν ο καμένος πάτος δεν λέει να φύγει, τότε το αλάτι είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος.
Οδηγίες χρήσης
Γέμισε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό.
Πρόσθεσε 5 κουταλιές αλάτι.
Άφησέ την να μουλιάσει όλη τη νύχτα.
Το πρωί τρίψε τον πάτο με ξύλινη κουτάλα ή ξύλινη σπάτουλα.
Το αλάτι έχει την ικανότητα να «χαλαρώνει» τα καμένα υπολείμματα χωρίς να γρατζουνάει το μέταλλο.
Extra tip
Αν το κάψιμο είναι πολύ επίμονο, μπορείς να ξαναζεστάνεις το αλμυρό νερό για 10 λεπτά πριν τρίψεις.
Τι να προσέξεις για να μην ξανακαεί
- Μην αφήνεις ποτέ την κατσαρόλα χωρίς επίβλεψη όταν έχει υψηλή θερμοκρασία.
- Χρησιμοποίησε χαμηλή φωτιά σε συνταγές που «πιάνουν» εύκολα.
- Μην τρίβεις με μεταλλικά εργαλεία — χαράζουν το σκεύος και επιδεινώνουν το πρόβλημα στο μέλλον.