Βελούδινος και απολαυστικός
Υλικά
- 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες σταυρωτά
- Αλάτι
- Για τον πουρέ:
- 4 κιλά πατάτες
- 2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 2 φρέσκα φύλλα δάφνης ή 4 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
- 1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο, συν περισσότερο για το γαρνίρισμα
- 1 κ. σ. φρέσκα φύλλα θυμαριού, συν περισσότερα για το γαρνίρισμα
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 3/4 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει και ζεστάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Τοποθετήστε κάθε κεφάλι σκόρδου στο πλάι και κόψτε (το πάνω 1/4 του τμήματος στο μυτερό άκρο. Μεταφέρετε κάθε κεφάλι σκόρδου σε ένα ξεχωριστό κομμάτι αλουμινόχαρτο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, και περιχύστε με 2 κουταλάκια λάδι.
- Τυλίξτε με το αλουμινόχαρτο και μεταφέρετε στο φούρνο και ψήστε μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει και να καραμελώσει, 40 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος των κεφαλιών. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσει.
- Στρώστε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.
- Σε μια μικρή ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεστάνετε το ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Δουλεύοντας σε δόσεις, τηγανίστε τις φέτες σκόρδου, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό (θα συνεχίσουν να σκουραίνουν από την υπολειπόμενη θερμότητα, γι’ αυτό θα πρέπει να τις αφαιρέσετε από το καυτό λάδι πριν ροδίσουν εντελώς).
- Μεταφέρετε τα τσιπς σκόρδου στο πιάτο χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Αλατίστε και επαναλάβετε με τις υπόλοιπες φέτες σκόρδου.
- Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αλατίστε γενναιόδωρα. Φέρτε σε βρασμό σε δυνατή φωτιά και τοποθετήστε τις καθαρισμένες και κομμένες πατάτες.
- Βράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, 13 έως 15 λεπτά. Μεταφέρετε τις πατάτες σε σουρωτήρι για να σουρώσουν.
- Εντωμεταξύ, ετοιμάστε την κρέμα μυρωδικών. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τα φύλλα δάφνης, το δενδρολίβανο και το θυμάρι σε μια μεσαία κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περίπου 5 λεπτά. Σουρώστε το μείγμα, πετώντας τα στερεά, και ξεπλύνετε την κατσαρόλα. Επιστρέψτε την κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώστε. Σκεπάστε και αφήστε στην άκρη.
- Επιστρέψτε τις βρασμένες πατάτες στην κατσαρόλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε κύβους. Πιέστε τις ψημένες σκελίδες σκόρδου από δύο κεφάλια μέσα στο μείγμα πατάτας, πετώντας τις φλούδες, και πολτοποιείστε μέχρι να γίνουν κρέμα. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε κι άλλο ψημένο σκόρδο, αν θέλετε.
- Μεταφέρετε τον πουρέ σε ένα μπολ, πασπαλίστε με μια γενναιόδωρη κουταλιά βούτυρο και γαρνίρετε με δενδρολίβανο, θυμάρι και μαύρο πιπέρι. Τοποθετήστε από πάνω τα τσιπς σκόρδου και σερβίρετε αμέσως.
