Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025

Τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα κάστανα


   Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη σε συνδυασμό με την υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων τα κάνει να ξεχωρίζουν

Τα κάστανα αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας καθώς...  

 

είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε λίπη και θερμίδες.

Στην πραγματικότητα, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη σε συνδυασμό με την υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων τα κάνει να ξεχωρίζουν. 

Πόσο μάλλον που δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε είναι κατάλληλα και για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη ή από δυσανεξία σε αυτήν.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια τα ψητά κάστανα παρέχουν:

  • 245 θερμίδες
  • 3,17 γραμμάρια πρωτεΐνη
  • 2,2 γρ. λιπιδίων
  • 53 γρ. υδατανθράκων
  • 5,1 γρ. φυτικών ινών
  • 10,6 γρ. σακχάρων


Περιέχουν επίσης πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Ασβέστιο (29 mg)
  • Μαγνήσιο (33 mg)
  • Φώσφορο (107 mg)
  • Κάλιο (592 mg)
  • Βιταμίνη C (26 mg)
  • Φυλλικό οξύ (70 μg)
  • Βήτα-καρωτένιο (14 μg)
  • Βιταμίνη Α (24 διεθνείς μονάδες – IU)


Τα κάστανα περιέχουν σε μικρότερες ποσότητες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ψυεδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 κ.λπ.

Τα οφέλη τους

Τα οφέλη που μπορούν να παράσχουν στην υγεία συνόψισαν πριν από λίγα χρόνια στην διατροφική επιθεώρηση Foods επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Trás-os-Montes e Alto Douro, στην Πορτογαλία.

Όπως γράφουν, τα κάστανα είναι πλούσια σε ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα και φτωχά σε επιβαρυντικά κορεσμένα λιπαρά.

Στην πραγματικότητα, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) τα οποία είναι γνωστά για:

Τις αντικαρκινικές ιδιότητές τους

Τον μειωμένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και διαταραχές της νευρολογικής λειτουργίας

Επιπλέον, τα κάστανα περιέχουν εκ φύσεως φαινόλες και φλαβονοειδή – φυσικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγεία. Τα ίδια συστατικά είναι απαραίτητα για την πρόληψη του διαβήτη και αρκετών μορφών καρκίνου.

Όσον αφορά την υγεία του πεπτικού, τα κάστανα μειώνουν τη χοληστερόλη και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Δρουν επίσης προστατευτικά στο έντερο, ενώ ορισμένα συστατικά τους συμμετέχουν στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών στα παιδιά.

Τα είδη των υδατανθράκων τους, εξ άλλου, είναι χρήσιμα για την προστασία από τον διαβήτη και τις αλλεργίες. Οι δε λιποδιαλυτές βιταμίνες τους (C, Β1, Β2, Β3, Β6, Ε) είναι απαραίτητες για υγιές δέρμα και βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι βιταμίνες τους παίζουν επίσης προστατευτικό ρόλο στη γήρανση και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις στο αίμα.

Όσον αφορά τα ιχνοστοιχεία τους, αυτά είναι απαραίτητα για την σκελετική υγεία (μαγνήσιο ασβέστιο) και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (κάλιο).

Το βράσιμό τους, τέλος, ή το μαγείρεμά τους στον ατμό μειώνει το θερμιδικό φορτίο και τα λιπαρά τους. Είναι επίσης πιο υγιεινό από το ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό τοξικών ουσιών όπως το ακρυλαμίδιο πάνω τους.