Ιδανικό για κάθε περίσταση -από τον απογευματινό καφέ μέχρι και για επιδόρπιο σε γεύμα με φίλους
Υλικά
- 1/2 φλ. τσαγιού και 3 κ. σ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν επιπλέον για τη φόρμα
- 1 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού, συν 1 κ. σ. χυμό λεμονιού (ή περισσότερο χυμό ανάλογα με τη γεύση σας)
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 3 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
- 2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 1/4 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/8 κ. γλ. αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα
- 1 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα βατόμουρα
- 2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Βουτυρώστε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ και στρώστε με λαδόκολλα.
- Βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας στο μίξερ και χτυπήστε σε υψηλή ταχύτητα για 3 έως 4 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρύ και, στη συνέχεια, χαμηλώστε την ταχύτητα σε μέτρια.
- Προσθέστε τα αυγά σε τρεις δόσεις και συνεχίστε το χτύπημα.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την αμυγδαλόψιχα.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε τα ξηρά υλικά σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας ακριβώς μέχρι να μη μείνουν λευκά στίγματα. Προσθέστε μέσα περίπου τα 3/4 των βατόμουρων με το χέρι και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα.
- Ψήστε για 15 λεπτά και πασπαλίστε με τα υπόλοιπα βατόμουρα την κορυφή του κέικ.
- Επιστρέψτε στο φούρνο για άλλα 15 έως 20 λεπτά, μέχρι το κέικ να ροδίσει. Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 25 έως 30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί και ένα μαχαίρι που εισάγετε στη μέση του κέικ να βγαίνει καθαρό.
- Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το στη φόρμα να κρυώσει για 10 λεπτά, πριν το βγάλετε από τη φόρμα και το τοποθετήσετ
