Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025

Κριθαράκι με θαλασσινά


Μια πλούσια και αρωματική συνταγή με γεύσεις από τη θάλασσα
 
Υλικά

  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 300 γρ. μύδια (καθαρισμένα)
  • 300 γρ. καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
 

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ. γλ. πάπρικα
  • 1/2 κ. γλ. καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα
 
Εκτέλεση
  1. Καθαρίστε τα θαλασσινά και αφήστε τα στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, πλύντε τα καλά και αφαιρέστε τα «γένια».
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας και την πάπρικα. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 2- 3 λεπτά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέστε τα καλαμάρια και μαγειρέψτε για 2- 3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μύδια και τις γαρίδες και σβήστε με το λευκό κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1- 2 λεπτά.
  5. Προσθέστε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών και αφήστε να βράσει. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15- 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι και να απορροφηθούν τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέστε επιπλέον ζωμό ή νερό.
  6. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και προσθέστε την καυτερή πιπεριά αν θέλετε. Ανακατέψτε και αποσύρετε από τη φωτιά.
  7. Πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως με φέτες λεμονιού.